Koncesije i USK: Sve je više naplate i mogućnosti za korištenje potencijala

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Na eksploataciji prirodnog bogatstva USK prošle godine ostvario je prihod od preko milion i 600.000 maraka što je za skoro 50% više nego u prethodnoj godini.

Ova sredstva ostvarena su na osnovu potpisanih koncesionih ugovora za korištenje poljoprivrednih površina, energije vode i iskopa mineralnih sirovina. Prema projekcijama prihod bi u tekućoj 2024. trebao biti još veći iako je to još uvijek nedovoljno s obzirom na potencijal koji imamo…

Sredstva koja koncesionari uplate u jednoj godini dijele se na 60% koji idu općinama i gradovima i 40% koje uplaćuju u budžet USK. I ovaj postotak kasnije se po različitim osnovama vraća lokalnim zajednicama. Uz prihode, benefiti od korištenja prirodnih resursa vide se i broju zaposlenih koji je trenutno preko šest stotina angažirano u koncesionim firmama. Da je ova oblast daleko uređenija nego na ranije potvrđuje i naplata koja je u punom iznosu, ističe predsjedavajući kantonalne Komisije za koncesije Rifet Emrić.I u ovoj godini očekuju dodatne ugovore. Prvi bi trebao biti s Lječilištem Gata u kojem će se plaćati koncesija za korištenje termalne vode iz dva bunara. Ona se trenutno koristi u liječenju ali će veće količine biti potrebne kada se izgradi planirani bazen u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dok je voda neprocjenjivo bogatstvo koje ovaj kanton ima, Bosanski Petrovac prepoznat je kao općina s potencijalom vjetra i sunca. Nažalost još uvijek nije riješen cijeli niz administrativnih pitanja, pa investitori solarne parkove grade na privatnim parcelama od kojih nažalost nema finansijske koristi ni kanton ni općina, što bi se trebalo što hitnije riješiti, ističe i načelnik Mahmut Jukić.

S tim ciljem je Skupština USK još prije dvije godine usvojila novi Zakon o koncesijama kako bi se na bolji način regulisala koncesiona prava u oblasti obnovljivih izvora energije.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare