Komšije grade kuću siromašnoj porodici Halkić

Mještani Donjeg Kamengrada, sela koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, započeli su izgradnju nove kuće za petočlanu porodicu Halkić, koja živi u tom mjestu.

2 min. čitanja

Prije dvije godine kuća u kojoj sada žive ugrožena je zbog klizišta koje se pojavilo, na njoj su nastala brojna oštećenja i više nije upotrebljiva za stanovanje.

“Kuću nije više moguće popraviti, a treba reći kako njena izgradnja nikada i nije privedena kraju. Zbog toga smo pristupili izgradnji novog objekta. Organizovali smo humanitarnu akciju kako bismo prikupili neophodna sredstva, ljudi su se odazvali u znatnom broju, pa smo potom započeli gradnju. Također, značajan broj mještana doprinosi svemu svojim dobrovoljnim radom”, kaže Raif Karajković, organizator akcije.

On dodaje kako je ranije građevinski materijal stigao kao donacija od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH za popravak stare kuće, ali je zaključeno kako nju nije više moguće popraviti.

Kuća se inače vodi na starici Fatimi Halkić, a u njoj žive njen sin Aladin sa suprugom i dvoje male djece.

U porodici niko nema stalno zaposlenje, te preživljavaju baveći se poljoprivredom i sezonskim poslovima.

“Hvala našim komšijama i svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Život u staroj kući postao nam je kao noćna mora, stalno smo u strahu da se ne dogodi ono najgore, a najviše se plašimo za djecu”, kaže Aladin Halkić. S obzirom na to da prikupljena novčana sredstva nisu dovoljna da zatvore cjelokupnu finansijsku konstrukciju, humanitarna akcija se nastavlja i dalje, a svi koji žele pomoći više informacija mogu dobiti na telefon 061/600-474.

Podijeli ovaj članak