Kladuški biznismen Nermin Alešević ukazivao na korupciju, pa sada mora u zatvor

5 min. čitanja

Ukoliko je Aleševiću bio cilj da u ličnom ratu protiv korupcije u pravosuđu završi u zatvoru, očito je da će zbog nepoštivanja Suda u tome i uspjeti

Nermin Alešević, direktor firme Airvent iz Velike Kladuše, poznat je domaćoj javnosti kao pokretač afere Potkivanje. Iako afera sama po sebi nije rezultirala konkretnim pravosudnim epilogom, ona je mnogo uticala na sliku o korupciji u domaćem pravosudnom sistemu. Sam Alešević, inače rođeni Bužimljanin, ostao je svime duboko razočaran, a njegova vjera u pravosuđe bila je itekako potkopana, što je on u svakoj prilici iskazivao, piše Oslobodjenje

VRIJEĐANJE SUDIJE

Međutim, kada je izrazio ogorčenje u samoj sudnici, zapao je u neprilike zbog kojih bi sada mogao završiti u zatvoru. Naime, kao zakupac prostora za svoju firmu našao se u svojstvu “umješača” u predmetu koji je Agrokomerc pokrenuo protiv Grupexa. Podsjećamo, ove dvije firme se spore oko vlasništva nad objektom, obje potražujući kiriju od firme u kojoj je Alešević direktor. Ovo je ujedno bio i povod Aleševiću da istjera pravdu “potkivanjem”, u čemu nije uspio. U jednom od tih ročišta iz navedenog spora Alešević je imao priliku da iznese svoje riječi, koje nisu bile nimalo blage. Postupajući sudija Senja Džafić odmah ga je ukorio zbog nepoštivanja suda, konkretno njega, ali i drugih sudija, te institucije pravosuđa općenito. U konkretnom predmetu koji on vodi Alešević je podnio i podnesak, a zatim i žalbu na sudiju navodeći i dalje teške riječi. U rješenju kojim se Alešević kažnjava sa 700 KM zbog grubog vrijeđanja Suda i uposlenika, Džafić obrazlaže kako ga Alešević optužuje da radi za kriminalnu stranu u postupku, da treba dobiti dio kolača, sram ga bilo, nije normalan i slične neprimjerene konstatacije. Nakon izrečenog rješenja, Alešević nije na vrijeme uplatio kaznu od 700 maraka. On je prvo negodovao, pravdajući se da u rješenju nije navedeno gdje da novac uplati.

Mogao je na pisarnici Suda dobiti broj žiroračuna, a poznato je da se kazne uplaćuju u budžet USK-a, kaže sudija

– Istom je poznato da se uplata vrši na račun budžeta USK-a s obzirom na to da je u više navrata različitim licima izricana identična kazna i koji su uredno vršili uplate, a pored toga, ako mu nije bilo poznato gdje da izvrši uplatu (a jeste), on je mogao upitom na pisarnici ovoga suda dobiti broj računa i uredno izvršiti obavezu plaćanja, objasnio nam je sudija kada smo nakon rješenja od njega zatražili tumačenje.

No, Alešević je tvrdio suprotno obrazlažući da od početka postoji htjenje da ga se stavi i zatvor.

– Nosio sam u banku i nisu htjeli prihvatiti, odem u pisarnicu Suda, oni mi kažu da ne znaju kako to uplatiti, tvrdi Alešević.

Podijeli ovaj članak