Kako su u Krajini doživjeli posjetu Murphyja gradonačelniku Fazliću: Šuhrete, ti si patriota… (FOTO)

3 min. čitanja

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je jučer ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja.

I ništa tu ne bi bilo neobično ni vrijedno pažnje da nije u toku proces formiranja vlasti nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

– Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj i socijalno-ekonomskoj situaciji u Unsko – sanskom kantonu, ali i u Gradu Bihaću sa posebnim akcentom na nedavno održane parlamentarne izbore u našoj zemlji – navodi se, između ostalog, u saopćenju iz Gradske uprave Bihaća.

Upravo to da se u Bihaću razgovaralo “sa posebnim akcentom” na temu nedavno održanih izbora, kao i svjedočenja pojedinih zvaničnika u BiH da se političkim liderima iz ambasada u Sarajevu sugerira kako i s kim da formiraju vlast, vjerovatno je navelo tamošnje stanovištvo na zaključak da je Murphyjeva posjeta bila u cilju “zavrtanja ruku” Šuhretu Fazliću.

Skupština Unsko-sanskog trebala bi biti formirana u narednim danima, a ko će činiti vlast u tom dijelu BiH još je neizvjesno. Poznato je tek da će Fazlić, aktuelni gradonačelnik Bihaća, prihvatiti zastupnički mandat u Skupštini USK. Pretpostavka je da ga mandat zastupnika ne zadovoljava i da vjerovatno računa na neku poziciju u tamošnjoj budućoj vladi ili na čelu Skupštine.

Fazlićev Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK), igra bitnu ulogu pri formiranju vlasti u USK.

Odmah po okončanju Općih izbora izrazio je spremnost za prihvatanje pozicije kantonalnog premijera. Međutim, sada je naglasio kako nije spreman pod svaku cijenu biti dio vlasti.

– Spreman sam i dalje biti premijer, ali nisam siguran da imam odgovarajuću ili adekvatnu političku situaciju za to. Naravno, svjestan sam i kako POMAK ima samo tri skupštinska zastupnika, tako da mislim da ću se za sada za interese građana Bihaća i kantona zalagati samo kao skupštinski zastupnik. Svejedno, to ću nastojati raditi poštujući vlastite i stranačke principe – dodao je Fazlić.

Ko je na šta spreman pri formiranju vlasti, govorili su i iz drugih stranaka.

– Mi imamo u Unsko-sanskom kantonu sljedeću situaciju: Stranka demokratske akcije (SDA) ima osam zastupnika i od naših potencijalnih partnera izdvajamo one s kojima trenutno imamo saradnju kao stranka, to je Demokratska fronta (DF) na višim nivoima vlasti i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) sa kojima sarađujemo na nivou Gradskog vijeća u Bihaću posljednje tri godine – kazao je Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK i zastupnik u Skupštini USK, jučer na pitanje o formiranju vlasti u USK.

Istaknuo je da je SDA zainteresirana za nastavak te saranje u budućoj vladi, a kako će na kraju vlast izgledati, bit će poznato ubrzo.

Nakon što je Grad Bihać objavio saopćenje u vezi s posjetom ambasadora Murphyja, po komentarima na toj objavi se vidi kako su Krajišnici razumjeli tu posjetu.

Evo šta su pisali:

 

 

Podijeli ovaj članak