Kako su lokalni zastupnici u USK poljuljali odnos SDA i NES-a: Izetbegović tri imena pozvao na raport

2 min. čitanja

Politički odnosi u Unsko-sanskom kantonu znatno su poljuljani i dugoročno bi mogli ugroziti odnos SDA i NES-a, dvije stranke koje su približile svoje političke stavove u posljednjih Ŕest mjeseci.

Iako su u tom kantonu vlast, odnosi između SDA i NES-a su na velikom ispitu. Prvo je hercegovačka SDA presjekla i vlast nakon skoro deset godina napravila sa HDZ-om i SDP-om, uprkos insistiranju NES-a da bude dio te vlade. A sada se prilično zakomplikovalo i u Krajini.Naime, prema informacijama Klix.ba kadrovi koji vode politiku SDA u USK su odlučili da se ide u rekonstrukciju vlade, a to znači izbacivanje NES-a i koaliranje sa strankama Trojke. U vlasti bi ostao i Pomak.

A sve je počelo time Å”to je SDA zatražila veću zastupljenost u vlast, nauÅ”trb NES-a. Kada nije doÅ”lo do dogovora, SDA se okrenula drugim strankama.

Ipak, prema naÅ”im saznanjima predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije za izbacivanje NES-a iz vlasti pa je uoči danaÅ”nje sjednice SkupÅ”tine USK na raport u Sarajevo pozvao Å emsudina Dedića, čovjeka koji vodi stranku u Krajini, Jasmina Musića, predsjednik SkupÅ”tine USK te Nijaza HuÅ”ića, zastupnika iz Cazina.

Iako se već nekoliko mjeseci pričalo o mogućem dugoročnom savezniÅ”tvu SDA i NES-a, odnosi su ubrzo naruÅ”eni. Dedić ima razlog za nezadovoljstvo jer na posljednjem kongresu nije izabran za jednog od potpredsjednika i očito viÅ”e nije u prvoj liniji kadrova SDA. S druge strane HuÅ”ić na lokalnom nivou želi glavnu riječ u Cazinu, gdje Nermin OgreÅ”ević, čelnik NES-a suvereno vlada.

Tako da sada mnogo toga zavisi od Izetbegovića i njegovog utjecaja na svoje kadrove. Da li će zaustaviti rekonstrukciju ili kreće raspad odnosa SDA i NES-a. Jer vlast u Krajini za NES jasan interes i vjerovatno crvena linija.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak