Fotografije i informacije o udruženju Merhamet Bihać koje posjeduje vlastito imanje i brine o 300 korisnika narodne kuhinje

2 min. čitanja

Merhamet Bihać, kao humanitarna organizacija, već duže vrijeme radi na izgradnji samoodržive strukture. Svjesni su da ovisnost o budžetskim sredstvima nije dugoročno rješenje, te su krenuli u proces restrukturiranja. U proteklim godinama su napravili značajan napredak na tom planu, te se danas mogu pohvaliti vlastitim imanjem u naselju Vedro Polje.

Na tom imanju su zasadili 120 voćki, a planiraju proširiti taj kapacitet. Također, imaju dva plastenika u kojima se sije povrće. U sklopu imanja se nalazi i moderno opremljena kuhinja, vrijednosti 50.000 KM, koja je smještena u objektu kuće na dva sprata. Tu se nalazi i magacin s robom, hladnjača kapaciteta 10 tona, rezervoar s plinom za potrebe kuhinje i mnogi drugi projekti koji su u procesu izgradnje.

U planu je nabavka veće hladnjače kapaciteta 50 tona, jer trenutna hladnjača nije dovoljna da zadovolji njihove potrebe. Također, posjeduju tri vozila za potrebe prijevoza hrane i humanitarne pomoći.

Predsjednik Merhameta Bihać, Fikret Draganović, ističe da je njihov cilj bio da organizacija postane samoodrživa i sposobna da odgovori na različite krizne situacije, poput zemljotresa ili poplava. U proteklom vremenu su uspjeli izgraditi respektabilno humanitarno udruženje koje se brine o 300 korisnika narodne kuhinje i pomaže oko 600 porodica godišnje.

Vrijednost imanja, kada sve bude finalizirano, iznosit će više od milion KM. Draganović naglašava da je podrška naroda ključna za dalji razvoj Merhameta Bihać, te su već ostvarili dobru saradnju s bosanskom dijasporom. U posljednjih nekoliko godina su obavili mnoge posjete gradovima u Njemačkoj i Austriji te su razgovarali s bošnjačkim džematima i udruženjima koja tamo djeluju. Podrška dijaspore nije upitna, jer ljudi žele vidjeti konkretne projekte i transparentnost u radu.

Merhamet Bihać se trudi da postane čvrsta i samoodrživa humanitarna organizacija, te će vezati svoje kapacitete za Bošnjake u dijaspori, gdje već imaju obećanja za podršku budućim projektima. Sve to ima za cilj dalje poboljšanje rada organizacije i pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Podijeli ovaj članak