(FOTO) Slučaj Bišćanke Asime Brkić Handanagić i danas je misterija, FUP traga za 50 osoba: Prepoznajete li neke od njih?

6 min. čitanja

Međunarodne potjernice su raspisane za osobama koje su počinile ubistvo, silovanje, razbojništvo, a među njima ima i stranih državljana koji izmiču pravdi već godinama

U odnosu na godine iza nas kada su se na zvaničnoj stranici Federalne uprave policije nalazila imena više od 100 bjegunaca, danas taj broj iznosi 50. Traga se za počiniteljima različitih krivičnih djela, od zloupotrebe ovlasti, silovanja, ubistva, šumske krađe, razbojništva, krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, do krađa te dilanja droge.

HAPSITI OPREZNO

Na listi se nalaze i tri žene i to Kristina Vučan, koja se tereti za pranje novca, odnosno da je s majkom Zoricom hakirala livanjsku firmu i s računa skinula oko 50.000 KM. Novac su prebacile na više svojih računa, a kako je prevara brzo otkrivena, pojedini računi su blokirani.

Kristina Vučan

Asima Brkić Handanagić, za kojom je po naredbi bihaćkog Općinskog suda raspisana međunarodna potjernica, navodno se krije u Siriji. Oslobođenje je prije nekoliko mjeseci pisalo da se ova 51-godišnjakinja iz Bihaća tereti za oduzimanje djeteta ili maloljetnika. Saznajemo da je ona BiH napustila 2009. sa dvoje maloljetne djece.

Asima Brkić Handanagić

– Te godine sud u Austriji je donio presudu prema kojoj je Asimin suprug dobio starateljstvo nad njihovo dvoje, tada maloljetne, djece. Godinu poslije ta odluka je postala pravosnažna, a ona je već u međuvremenu došla u BiH. Pomenutu odluku je priznao i Sud u Bihaću i Gradačcu, naveo je tada za Oslobođenje izvor blizak policiji, koji je dodao da je tokom godina istrage konstatovano da je 51-godišnjakinja iz Bihaća otišla u Maoču, gdje se pridružila selefijskom pokretu. Ono što je posljednje utvrđeno jeste da je ona BiH napustila prije 12 godina i otišla u Siriju, te joj se od tada gubi svaki trag.

image

Aldijana Dizdarević

Godinama je neuhvatljiva i Aldijana Dizdarević. Tereti se za pokušaj ubistva, odnosno da je u septembru 2011. godine u mjestu Kumarice kod Velike Kladuše iz ručno izrađene puške ispalila hitac u N. S. i teško ga ranila. Zbog istog krivičnog djela policiji iz ruku izmiče i Hasan Koštić iz Velike Kladuše za kojim je potjernica raspisana zbog prinudnog sprovođenja u KPZ Zenica na izdržavanje kazne zatvora od sedam godina.

Negrin Safić

Pod oznakom “Hapsiti oprezno” nalaze se imena bjegunaca i to Ahmeta Grahovića zbog krivičnog djela silovanje, Krste Markovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potom Josipa Perića za kojim se traga zbog nasilničnog ponašanja i teške krađe, Jasmina Hozanovića, koji se tereti za ubistva, i Ahmeda Zuhaira, državljanina Saudijske Arabije. Osim Zuhaira, među bjeguncima sa stranim državljanstvom su i Jarc Primož, koji se traži zbog teške krađe, Italijan Giovani Filippo, Aslan Imami, državljanin Turske, te Ahmed Chwihne, Sirijac, koji se traži zbog pokušaja ubistva. Naime, aktom Općinskog suda u Sarajevu za njim je izdata međunarodna potjernica i to zbog neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne na koju je pravomoćno osuđen još 1996. u tadašnjem Višem sudu u Mostaru.

Hasan Kostić, Jarc Primož i Draško Erbez

Objavljena potjernica ne sadrži fotografiju osobe za kojom se traga, a s obzirom na to da se traže hapšenje i ekstradicija, pretpostaviti je da se tražena osoba nalazi van granica BiH.

Đorđe Arežina

Traga se još i za Izudinom Alićem, Draškom Erbezom, Damirom Trifkovićem, Emirom Brkićem, Đorđom Arežinom, Jovanom i Kostom Bjelotomićem, Kenanom Hajdarevićem, Krunoslavom Borićem, Brunom Hodakom, Ibrom Topićem…

Kosta Bjelotomić

Krajem prošle godine raspisana je, po naredbi Općinskog suda Velika Kladuša, potjernica za Negrinom Safićem Negrom. On je osuđen na kaznu zatvora od godinu zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

PET GODINA SKRIVANJA

Na spisku Federalne uprave policije nalaze se i imena osoba koje su, na osnovu potjernice, pronađene i uhapšene. Među njima su i Aleksandar Macan i Anel Handukić. Prvi je, skupa sa Savom Marinkovićem i Markom Trifkovićem Žižanom, optužen za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine. Handukić, koji se pet godina krio od policije, uhvaćen je u Italiji 2021, a potom ekstradiran u Bosnu i Hercegovinu nakon čega je smješten u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zavoda Bihać, piše Oslobodjenje

Handukić, koji ima dvojno državljanstvo, BiH i Austrije, osumnjičen je za krivična djela organizirani kriminal i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Potjernicu za Handukićem raspisao je 2015. godine Kantonalni sud u Bihaću jer je sa državljankom Švicarske Marijom Franciscom Bischof organizovao uzgoj marihuane u bihaćkom prigradskom naselju Grmuša u jednoj vikendici.

Podijeli ovaj članak