Formiranje vlasti – Nova kriza u Unsko-sanskom kantonu (VIDEO)

3 min. čitanja

U Unsko-sanskom kantonu, gotovo mjesec dana nakon Opštih izbora, situacija je neizvjesna kada je riječ o vlasti. O mogućim koaliranjima i potencijalnoj većini, samo se nagađa, a postizborne projekcije ukazuju i na nastavak sage o 16. ruci.

Sve upućuje na to da će, kao i do sada, u Skupštini USK-a biti izjednačeno, sa jednim ili dva glasa koji mogu odlučiti ko će u vlast, a ko u opoziciju. Najviše mandata osvojili su SDA i NES, po osam, a eventualna koalicija ovih političih oponenata nije vjerovatna. Jedni za druge nisu raspoloženi.

JASMIN MUSIĆ, predsjednik KO SDA USK

“Teško je očekivati da bi stranka i politika koja je zadnje četiri godine upravljala ovim kantonom i to način kako je radila, bila spremna prihvatiti promjene, šta je stav SDA i zbog čega smo dobili podršku. U ovom momentu mislim da jedan takav ishod ne može biti realan i ostvariv”.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer USK (NES)

“Mi smo pokazali da se može drugačije, bolje, uz kvalitetne promjene napraviti puno bolje rezultate nego u proteklom periodu”.

Kako stvari stoje, SDA i NES miriti se neće. U SDP-u ističu da bi to moglo dovesti do nove krize koja je obilježila prethodni mandat, a ponašat će se u skladu sa partijskim dogovorom sa viših nivoa vlasti.

RAZIM HALKIĆ, predsjednik KO SDP-a USK

“Još uvijek nemamo ni razgovora ni pregovora. Očekujem da ćemo određene stvari s viših nivoa, možda će grupacija koja je podržavala Denisa Bećirevića, biti okupljena u fonu koji će na kantonalnom nivou djelovati. S te strane ovisi ko će nam biti partner. Ta grupacija ima najveći broj mandata”.

A ako bi došlo do toga, premijer bi gotovo sigurno ostao Mustafa Ružnić koji je pojedinačno osvojio uvjerljivo najviše glasova u Unsko-sanskom kantonu. Već sada, kaže, većinu ima. Blef ili ne, pokazat će se, a premijerske ambicije ima i aktuelni gradonačelnik Bihaća kojeg je SDA spremna podržati kako bi potisnula uspon NES-a.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer USK (NES)

“Kako sad stvari stoje, i nakon ovog izbornog rezultata, NES će biti okosnica i biti vlast na Unsko-sanskom kantonu”.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

“Smatram da to mogu raditi i spreman sam, ali to nije uslov. Ukoliko se kroz pregovore političke dođe do nekog imena, koji neće munafički pričati jedno, a da troši budžetska sredstva na drugi način, koji će da izađe iz politikanstva i da ne kupuje zastupnike”.

I ukoliko premijer ne bude, Fazlić je, očito, spreman prihvatiti mandat u Skupštini, a to bi rezultiralo i novim izborima za gradonačelnika u gradu na Uni.

Podijeli ovaj članak