Film mladih Bišćana koji promoviše ljepote Krajine osvojio nagradu na festivalu u New Yorku (VIDEO) –

2 min. čitanja

Film četvero mladih Bišćana niže uspjehe na međunarodnim festivalima, a nedavno je, osvajanjem nagrade na festivalu u New Yorku, postao najbolji promoter prirodnih ljepota Unsko-sanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Osim toga, pozvani su i na nekoliko regionalnih festivala.

Ekspedicija na tri rijeke filmska je priča o prijateljstvu, ljubavi i brizi o rijeci Uni i njenim pritokama Krki i Uncu. Ova priča je zamišljena kao promocija avanture, a njeni autori svoju su hrabrost još jednom pokazali u divljim i neistraženim područjima ovih rijeka.

„Kroz kanjon Unca, koji je 22 km dugačak, da se bilo šta desi – nema nikakvog signala, a mi idemo bez ikakve logistike, nas četverica sami u divljini i snalazimo se u hodu i izazove prelazimo u hodu. Naravno da ima opasnih situacija kojih ima i u filmu“, govori režiser Ervin Duratović.

Upravo zbog činjenice da su zajedno odrastali uz ove rijeke, kažu, za njih je ovaj film od neprocjenjive važnosti.

Možda vas zanima:

„O kvaliteti tog prijateljstva koje je spojeno rijekom Unom i onda smo kroz to prikazali i ljepote Une i s čim raspolažemo i na koji način Unu i kajakaški sport koji je zapostavljen treba čuvati. S tim filmom sam svoju životnu želju ispunio“, kaže Adnan Kurtagić, autor i glumac.

Da ova četiri prijatelja nisu napravila samo eksperimentalnu priču, potvrđeno je i na filmskom festivalu u New Yorku, kada je „Ekspedicija na tri rijeke“ proglašena najboljim dokumentarnim filmom. Predstoje im i regionalni festivali.

„Jako je bitna vijest za nas i naš razvoj što se tiče festivala je to prihvatanje na Albania Travel Festu, koji će se održati u Tirani, od trećeg do sedmog jula, gdje smo i pozvani da prisustvujemo projekciji filma. A mi se najviše radujemo i nadamo se uspjehu na Sarajevo Film Festivalu“, ističe Irfan Alijagić, režiser, snimatelj i scenarist.

Prema riječima autora filma, upravo rijeka Una odjekuje i predstavlja čitav njihov život, stoga prikazivanje njenih ljepota ne smije biti zapostavljeno.

Podijeli ovaj članak