Elvedin Sedić (PoMAK): Sve afere Vlade „bez afera“ i majstori transfer-politike

8 min. čitanja

Vlada koja za sebe kaže da je najbolja poslijeratna Vlada i Vlada bez afera ne zaslužuje ništa manje nego iskrene čestitke, toliko iskrene koliko i tvrdnja da je ovo zaista najbolja vlada od rata koja je mandat završila bez afera.

Međutim, Vlada Mustafe Ružnića (NES/A-SDA i SDP) u posljednje četiri godine zdravstvo je dovela na najniže grane od kako postoji Unsko-sanski kanton. Vlada je to koja je uspjela promijeniti 8 direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje USK i uglavnom se bavila pitanjima raspodjele fotelja. S druge strane, građani su i dalje na termin kod specijaliste, termin za ultrazvuk ili magnet čekali i po nekoliko mjeseci. Građani su se zbog toga, uglavnom liječili privatno i putem humanitarnih akcija, iako su uredno uplaćivali milionska sredstva u fond Zavoda.Vlada Mustafe Ružnića je obrazovanje ispolitizirala do najnižeg nivoa, pa su stranački obojili ne samo direktore već i školske odbore. Mustafa Ružnić i njegova NES/A-SDA i SDP Vlada svake godine su uspjeli dočekati zimu, a da nisu obezbijedili dovoljno ogrjeva za školske objekte širom kantona, niti udžbenike za učenike osnovnih škola.

Vlada Mustafe Ružnića, kako je on ponosno naziva – „Vlada bez afera“ je uspjela kupiti 5 zastupnika transferima na kojima bi im pozavidjeli i najveći menadžeri u svijetu nogometa, odnosno transferima kojima su budžetskim sredstvima ispunjavane želje pojedinih zastupnika, imenovani privatni ministri i kupovana podrška za opstanak Vlade NES/A-SDA i SDP.

– Od prvobitno 4 zastupnika, koliko ih je ASDA ili NES imao u ovom skupštinskom sazivu, kupovinom i trgovanjembudžetskim pozicijama danas ih imaju ukupno 9. Ti isti zastupnici danas čine okosnicu liste NES-a za kantonalnu skupštinu, očigledno kao dio ranije dogovorenog tala.Jedan od zastupnika kao dio upravo tog političkog tala imenovao je privatnu ministricu, a za sebe osigurao poziciju potpredsjednika Skupštine USK.Druga zastupnica uslovila je podršku rekonstrukciji Vlade Mustafe Ružnića imenovanjem vlastitog privatnog Ministra za pitanje boraca i na to sve njegovu suprugu zaposlila u ZZO USK. Upošljavanjem još nekoliko bliskih srodnika ona je bukvalno na djelu pokazala šta riječ nepotizam zapravo znači – kazao je Elvedin Sedić, bivši direktor Zavoda za zdravstveno osigurnaje USK i kandidat PoMAK-a za Skupštinu USK.

Vlada je to „bez afera“ koja je rekordnim zapošljavanjem u USK šumama, domovima zdravlja širom Kantona, u ZZO USK i brojnim drugim kantonalnim institucijama i preduzećima otjerala sve one koji nisu pristali na „posao za glas“. Samo u posljednjih mjesec dana raspisano je najmanje 20 predizbornih konkursa za zbrinjavanje stranačkih poslušnika u raznim ustanovama Kantona.

– Majstor „transfer-politike“ u ovom sazivu je zastupnik koji je smijenjen na početku ovog mandata sa pozicije direktora Doma zdravlja Cazin, uz obrazloženje da je nezakonito rukovodio ustanovom, zaključivao ugovore sa firmom vlastite supruge i na taj način finansijski oštetio Dom zdravlja Cazin, da bi potom u najvećem transferu proteklog prelaznog roka bio ponovno imenovan na funkciju direktora Doma zdravlja Cazin od strane iste one A-SDA (NES) koja ga je i prethodno smijenila zbog nezakonitog rada. Kao dio ovog transfera isti je imenovao i svog ministra zdravstva, koji nam je svima ostao dobro poznat po akciji uvezivanja kontejnera ispred porušenog objekta Doma zdravlja Bihać. S druge srane, bivša članica DF-a u ovom istom transferu ostala je uskraćena za poziciju direktora Doma zdravlja Cazin koju je do tada obavljala, pa je svoju podršku aktuelnoj vlasti uslovila pozicijom u ZZO USK, na koju je ekspresno imenovana– dodaje Sedić.

Vlada A-SDA/NES i SDP, koja za sebe ne kaže samo da je najbolja, nego i vlada koja je „bez afera“ završila mandat, jedino po čemu će ostati upamćena su upravo afere i skandali koji se vežu za prve ljude Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona.

– Sjetimo se i poznatog aktera raznih „fotoshootinga“koji je i nakon objave spornih fotografija tražio ostanak na poziciji predsjedavajućeg Skupštine USK što za nas u PoMAK-u apsolutno nije bilo prihvatljivo i zbog čega smo na kraju i otkazali svoju podršku aktuelnoj većini Mustafe Ružnića. U maju 2022. godine Kanotnalni sud potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bosanskoj Krupi kojom je ovom zastupniku izrečena uvjetna osuda zbog krivotvorenja službene isprave i produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja – prisjeća se Elvedin Sedić, bivši direktor Zavoda za zdravstveno osigurnaje USK i kandidat PoMAK-a za Skupštinu USK.

Unazad 4 godine mandata Vlade brojni snimciotkrivajukakvi ljudi sjede na čelu izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona ina šta su sve spremni zarad očuvanja svojih pozicija.

– Predsjedavajući Skupštine USK i poslanik SDP-a u vladajućoj većini nudio je i obećavaoZikrijiDurakoviću (PoMAK) da će ga imenovati za direktora JU Direkcija za ceste USK samo da glasa za Odluku o Budžetu USK za 2021. godinu, te da nastavi podržavati odluke postojeće skupštinske većine. Upravo zbog toga Općinski sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK protiv tog zastupnika zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem – dodaje Sedić.

Pokret za Modernu i Aktivnu Krajinu – PoMAK ističe da ne želi vlast koja je spremna za fotelje uraditi sve nemoralne i protuzakonite radnje, gazeći preko mrtvih, kupujući zastupnike i njihovu podršku. Ne žele zdravstvo u kojem na termin za pregled ili ultrazvuk čekamo po nekoliko mjeseci. U PoMAK-u želeuvezan sistem od početka do kraja, sistem dostojan čovjeku u kojem neće biti potrebe da u hitnoj razmišljate o kupovini lijeka, jer ga vlast nije obezbijedila. Ne žele ni da nastavnica nakon 30 i više godina rada budu prebačeni u drugu školu jer nema odgovarajuću stranačku iskaznicu. Ne žele da prosvjetni radnici iz godine u godinu zaključuju ugovore na određeno i moraju strahovati da li će ostati bez posla. Naprotiv, žele tople škole za našu djecu i to na vrijeme, a ne u januaru iduće godine, dostojne učionice u kojima ne kisne kroz krov i ne puše kroz prozorei produženi boravak za djecu, po prihvatljivim cijenama za naše sugrađane.

– Hvalaim za sve navedeno, hvala jersu nam svima otvorili oči i dokazali da ova vlast, ova Vlada Mustafe Ružnića i skupštinska većina A-SDA/NES i SDP počiva na sistemskoj korupciji, nepotizmu, zloupotrebi položaja i trgovanju utjecajem.Zato im svima želim poručiti, da građani nisu naivni i znaju prepoznati poštene i iskrene ljude, ali isto tako i one koji su se pokazali kao vječiti munafici. Na kraju, ako mene pitate „kukati ili mijenjati“, ja kažem mijenjati aktuelnu vlast Kantona i pokazati da je moguće, baviti se politikom i biti pošten – pošteno, jače, krajiški – zaključio je Elvedin Sedić, bivši direktor Zavoda za zdravstveno osigurnaje USK i kandidat PoMAK-a za Skupštinu USK.

Podijeli ovaj članak