Darko Jovanović osuđen na četiri i po godine zatvora zbog proizvodnje marihuane u šumama kod Velike Kladuše

4 min. čitanja

Kantonalni sud u Bihaću osudio je u srijedu  Darka Jovanovića na četiri i po godne zatvora. Jovanović je član organizirane grupe iz policijske akcije kodnog naziv Eskobar koja je u šumama u blizini Velike Kladuše, u pograničnom dijelu između BiH i Hrvatske imala plantažu za uzgoj marihuane.

“Organizator navedene grupe je Dino Muzaferović, a članovi organizirane grupe su pored Jovanović Darka   i Dizdarević Murat,  Pehlić Almir, Sefić Armin, Balić Nermin, Balić Edin, Banduka Maja i Kokić Ognjan”, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Istraga.ba više je puta pisala o ovom slučaju. Podsjećamo na nekoliko detalja koji dokazuju da je državni tužilac Džermin Pašić propustio procesuirati Dinu Muzaferovića koji je danas i službeno proglašen vođom ove organizirane kriminalne grupe. Naime, Tužilaštvo USK je mjesecima provodilo posbne istražne radnje u Velikoj Kladuši, planirajući hapšenje Dine Muzaferovića i drugihg osoba koje su se dovodile u vezu sa proizvodnjom marihuane. U petak, 23. jula MUP USK-a i Tužilaštvo USK su napravli plan. Policijska akcija je trebala biti provedena 26. ili 27. jula. No, neko ih je preduhitrio. U  nedjelju, 25. jula, na plantažu su upali pripadnici Granične policije BiH. Došli su po naredbi državnog tužioca Džermina Pašića koji je “preduhitrio” svoje kolege iz Bihaća.

“Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, odsjek za prikrivene operacije, 25. jula 2021. u jutarnjim satima na području Velike Kladuše, uspješno su realizirali Operativnu akciju Escobar, koja je usmjerena na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga. Tijekom operativne akcije, otkriveno je oko 6 000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja se distribuirala kako na unutarnjem tako i na tržištu Evropske unije. Radi specifičnosti situacije i aktivnosti prilikom realizacije, podrška Graničnoj policiji BiH pružena je i od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a učestvovalo je ukupno 110 policijskih službenika. Zbog počinjenja krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz čl.250 KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašten promet opojnim drogama“ iz čl. 195 KZ BiH i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz čl. 238. stavka (1) KZ FBIH slobode su, zasad, lišene 4 osobe, državljani BiH”, saopćeno je tog dana  iz Granične policije BiH, piše Istraga.

Granični su policajci, po naredbi državnog tužioca Džermina Pašića, uhapsili četiri osobe koje su zatekle na plantaži. Kasnije su uhapšene još dvije. Dino Muzaferović nije. Nakon što je Istraga.ba objavila prvi tekst, tužilac Pašić nam je napisao da smo “omeli njegovu istragu”. Istragu kojom nije bio obuhvaćen šef organizirane grupe. A šefom ga je proglasio upravo tužilac Pašić, proglašavajući osobu inicijala D.M. vođom kriminalne grupe. Uprkos tome, Pašić nikada nije izdao naredbu za hapšenje Muzaferovića. U decembru prošle godine Pašić je podigao optužnicu, ali se Sud BiH oglasio nenadležnim. U optužnicu nije bilo navedeno ime Dine Muzaferovića. U međuvremenu je ubijen jedan od svjedoka pokajnika u ovom slučaju. Tužilac Pašić je odbio voditi istragu o njegovoj smrti i na kraju je je kompetan slučaj ustupljen Tužilaštvu USK koje je pokrenulo proceduru za raspisivanje crvene potjernice za Dinom Muzaferovićem.

Jedan od uhapšenih u ovoim slučaju bio je Darko Jovanović koji je u srijedu nepravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora.

Podijeli ovaj članak