Biljani i ubistvo više od 200 Bošnjaka: U Tužilaštvu BiH postoji predmet, ali zločinci 30 godina izbjegavaju odgovornost

3 min. čitanja

Masakr i egzekucija 264 muškarca, žena i djece bošnjačke nacionalnosti u selu Biljani u općini Ključ jedna je od najbolnijih rana, pravda nikada nije zadovoljena, a Tužilaštvo BiH presporo radi na otkrivanju i procesuiranju odgovornih za ovaj monstruozni zločin.

Čak su i novinari BIRN-a analizirajući pet pravosnažnih presuda koje se odnose na zločin u Biljanima, identifikovali još najmanje dvije osobe koje su – u vrijeme zločina – bile na funkcijama, potpisnici dokumenata ili ih je više svjedoka spominjalo tokom suđenja, a koji nikada nisu bili procesuriani, ali Tužilaštvo BiH do danas još ne podiže optužnicu.

Do sada je za ubistva u Biljanima pred domaćim sudovima – na sedam godina zatvora – osuđena samo jedna osoba, dvije osobe su oslobođene odgovornosti, a jedna osoba je, nakon optuženja, preminula.

I svjedoka je sve manje, jer zločin se desio u julu 1992. godine, ali pravda nikako da stigne.

Informacija iz Tužilaštva koju smo dobili u vezi s ovim slučajem ne ulijeva nadu da bi se skoro moglo desiti ‘čudo’.

„Postoji opsežan predmet na kojem se radi, a odnosi se na ratne zločine u Biljanima. Zbog interesa predmeta, više informacija ili detalja ne možemo davati“, kazali su za Patriju iz Tužilaštva BiH.

U kakvom pravnom haosu živimo možemo vidjeti upoređujući samo dva slučaja. Za ubistvo osam vojnika u ulici Dobrovoljačka Tužilaštvo BiH je optužilo čak 11 osoba i to po komandnoj odgovornosti, dok je za ubistvo više od 200 osoba odgovarala tek jedna osoba!?

Napad na selo Biljani započeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992. godine, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) u saradnji s rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije iz Sanice. Posljedica tog napada je pokolj oko 260 civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili mještani sela Biljani što je dovelo do gotovo potpunog nestanka tog mjesta u Bosanskoj Krajini.

Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić.

Masakr u Biljanima predstavlja jedan od najstravičnijih ratnih zločina koji su počinjeni na području Bosanske Krajine. Nakon što su ih poubijali, izvršioci zločina su pobacali tijela u udaljene i skrivene masovne grobnice, sa ciljem da se nikada ne pronađu i kako bi se prikrili počinjeni zločini.

Stoga je neshvatljivo da Tužilaštvo BiH još uvijek, uprkos monstruoznosti samog zločina, nije našlo shodno da im ovakvi predmeti budu prioritet, a negoduju kada ih se naziva političkim izaslanicima srpske politike u pravosuđu koja aktivno radi na revizionizmu mahom optužujući pripadnike Armije i RMUP-a za ratni zločin!

Podijeli ovaj članak