Bihać: Promovisana publikacija o izazovima integriranja rodne ravnopravnosti

2 min. čitanja
U amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću održana je prezentacija publikacije „Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici protiv rodno zasnovanog nasilja“, čiji izdavač je TPO Fondacija a suizdavači pet državnih univerziteta u Federaciji BiH.

Radi se o jednoj od aktivnosti koje se dešavaju u okviru kampanje „16 dana aktivizma“ koja se provodi u cilju podizanja svijesti o 25. novembru koji se u svijetu obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Centar za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću provodi niz aktivnosti, ovo je samo jedna od njih i sa ponosom možemo reći da pored akademskog osoblja koje učestvuje u ovom projektu i ovom vidu aktivizma, u samim aktivnostima učestvuju i studenti u Bihaću. – kaže dr. Jasmina Bešlagić, vanredna profesorica iz oblasti državnog prava na Pravnom fakultetu u Bihaću i koordinatorica Centra za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću.

Publikacija je nastala kao rezultat dugogodišnjih istraživačkih poduhvata u sklopu projekta UNIGEM koji je pokrenula TPO Fondacija iz Sarajeva sa ciljem umrežavanja univerziteta iz regije, razmjene ekspertiza, usvajanja gender akcionih planova, obogaćivanje nastavnih planova i programa u oblasti rodne ravnopravnosti, uspostave mehanizama za rodnu ravnopravnost na univerzitetima i slično.

– Sve je ovo rezultiralo uspostavljanjem partnerstva 18 univerziteta iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore što je veliki iskorak za visoko obrazovanje i regionalnu suradnju jer se kroz ovakav vid povezivanja razmjenjuju ekspertize i iskustva te stiču neophodna znanja i modeli dobre prakse u navedenoj, ali i drugim povezanim oblastima. – kaže dr. Jasmin Hošić sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću.

FENA

Podijeli ovaj članak