Berba kukuruza: Na prostoru USK prinosi podbacili zbog suše (VIDEO)

2 min. čitanja
  • Širom Unsko-sanskog kantona se privodi kraju berba kukuruza. Prinosi su podbacili od 20 do 50 posto, dok je nešto bolje stanje  na područjima u blizini rijeka. Enes Tatarević iz Sanskog Mosta sa ogledne parcele je ubrao oko 14 tona. Zbog globalnog poremećaja, troškovi  proizvodnje iz dana u dan rastu, tako da poljoprivrednici očekuju  pomoć od vlasti…

 – Hamid Hasanagić iz Ripča kukuruz je zasijao na na površini od 8 dunuma. Parcela se nalazi u blizini rijeke Une, što znači da je bilo više vlage, a samim tim ima i bolji urod. Kako smo mogli saznati na licu mjesta očekivali su bolji prinos, ali s obzirom na vremenske prilike, zadovoljni su i sa ovim, jer je moglo biti još gore stanje s obzirom na dugotrajnu sušu ove godine. Od svih kultura kukuruz je ove godine najviše podbacio i prinosi su na većini parcela umanjeni.

Međutim, područje Ripča pogoduje ovoj kulturi, kako su nam kazali naši sagovornici, prvenstveno zahvaljujući rijeci Uni. Slično stanje bilježi se i u drugim dijelovima USK-a, ali nije samo suša problem poljoprivrednih proizvođača, jer problemi sa divljači, poremećaji na tržištu i povećanja cijena repromaterijala, sjemena, goriva i drugog, samo su dodatne prepreke koje se nalaze na putu do većih i isplativijih prinosa, javlja RTVUSK.

Podijeli ovaj članak