Babina kćerka se izjašnjava se kao Hrvatica muslimanske vjeroispovijesti: “Pod pokličem ‘Allahu Ekber’ protjerani Kladušani sa svog ognjišta”..

5 min. čitanja

Predsjednica Laburističke stranke BiH Elvira Abdić Jelenović, kćerka ratnog zločinca Fikreta Abdića Babe i načelnika Velike Kladuše, oglasila se na Facebook profilu stranke i iznijela svoje nezadovoljstvo govorom lokalnog imama gradske džamije u Velikoj Kladuši.

Kako tvrdi, imam gradske džamije je izjavio “da je njena stranka kriva što se u Velikoj Kladuši jede svinjetina, pije alkohol te što se drogira pored gradske džamije“.

Ona mu je odgovorila, između ostalog, da se u Velikoj Kladuši uvijek jela svinjetina i pio alkohol, te da ne želi živjeti u džamahiriji.

.

Predsjednica Laburističke stranke do momenta pisanja ovog članka, nije odgovarala na naše pozive, ni poruke.

U sinoćnjem razgovoru za Source, vijećnik u OV Velika Kladuša iz SDA Ale Hušidić je kazao da su “oni kao stranka i rukovodstvo stranke izgubili orijentir i politički, a i na političkoj situaciji u Velikoj Kladuši.”

“Oni su izgubili većinu u Velikoj Kladuši i sada se zapravo samo služe bilo kakvim populističkim stvarima da bi povratili povjerenje građana”, rekao je on.

Na zvaničnoj stranici Laburističke stranke o Elviri Abdić-Jelenović se navodi sljedeće.

“Rođena je 7. septembra 1967 godine u Karlovcu, Republika Hrvatska. Osnovnu i srednju školu završila je u Velikoj Kladuši. Građevinski fakultet završila je u Rijeci, gdje je stekla zvanje diplomiranog inžinjera građevinarstva. Privatni je poduzetnik, u sektoru za graditeljstvo.

Idejni je tvorac Laburističke stranke, i predsjednik od osnivanja. Bila je zastupnica u Skupštini USK-a i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatni period 2006-2010, i od 2010-2014. Vijećnica je u Općinskom vijeću Velika Kladuša i Predsjednica Kluba Laburista u OV (2016-2020)”, navodi se na zvaničnoj stranici.

Udata je za Hrvata Roberta Jelenovića sa otoka Krk i izjašnjava se kao Hrvatica muslimanske vjeroispovijesti.

Na posljednjim Općim izborima je osvojila mandat zastupnice u Skupštini USK ispred Laburističke stranke BiH, piše Source.

Na svom Twitter profilu nije toliko aktivna, ali sporadično prokomentariše pojedine aktuelnosti.

Tako je u maju ove godine objavila da podržava priključivanje Bosne i Hercegovine “Otvorenom Balkanu”.

Uključivanje ???????? u inicijativu “ Otvoreni Balkan”!
Podržavam, pa kom’ milo kom’ krivo! https://t.co/Sp14RPKjLR

— Elvira Abdic Jelenovic (@elviraabdicjel1) May 2, 2023

Komentarišući snimak sa protesta ispred zgrade Parlamenta FBiH kada je izglasana nova Vlada FBiH gdje se čuje kako demonstranti uzvikuju: “Allahu Ekber”, napisala je da je to “poklič pod kojim su Kladušćani protjerani sa svojih ognjišta”.

Pod tim usklicima protjerani su Kladuščani sa svog ognjišta ????????. https://t.co/8lPcYA8Nl8

— Elvira Abdic Jelenovic (@elviraabdicjel1) April 28, 2023

U maju je javno podržala rad visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Dijelim njegove stavove i pozive izabranim dužnosnicima, zastupnicima, predstavnicima građana da napokon počnu raditi, predlagati i usvajati zakone koji će Bosnu i Hercegovinu činiti zemljom u kojoj ljudi žele ostati.

Raduje me svaki njegov istup u javnosti. Doživljavam ga kao skup bitnih informacija kojim daje odgovore na pitanja oko kojih se vode rasprave preko društvenih mreža, raznih portala, printanih i elektronskih medija, režimskih TV kuća koje, služeći ‘potrošenim političkim snagama u Bosni i Hercegovini’, šire depresiju.

Svrstavam se u red onih koji vjeruju da smo gospodari svog života i da okruženje u kojem živimo, radimo, stvaramo ovisi o politikama koje će se usvajati u parlamentima na svim razinama vlasti.

Zato je važno koga biramo da nas zastupa u parlamentu, kao što je važno preispitati se da li smo i koga smo birali proteklih 30 godina”, napisala je ona na svom Facebook profilu.

O ratu u Bosni i Hercegovini je pisala da je mogao biti završen dvije godine ranije i sa puno manje žrtava.

“Da oni koji su u ime muslimanskog naroda odlučivali nisu jedno govorili u jutro, drugo do podne, a treće od podne. Koliko je života tom ‘omaškom’ ugašeno?! Nažalost, ništa u svom biću ni danas nisu promijenili”, pisala je ona na Twitteru.

‼️Rat u BiH je mogao završiti 2 godine prije nego je završio da oni koji su u ime muslimanskog naroda odlučivali nisu jedno govorili u jutro, drugo do podne, a treće od podne. Koliko je života tom “omaškom” ugašeno?! Nažalost, ništa u svom biću ni danas nisu promijenili.

— Elvira Abdic Jelenovic (@elviraabdicjel1) April 25, 2023

Podijeli ovaj članak