Ako vas raduju snježne pahulje, obradovat će vas i prognoza za vikend

3 min. čitanja

I danas (petak) će u Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme sa kišom, ali od nedjelje na vrata nam kucaju pravi zimski dani s obzirom na to da meteorolozi najavljuju snijeg i susnježicu. Ovakva vremenska prognoza mogla bi obradovati sve one koji se raduju bijelim pahuljama, ali i zimskim sportovima i boravku na planinama.

U BiH je jutros također pretežno oblačno dok je u većem dijelu zemlje registrovana kiša.

U glavnom gradu BiH kao i u ostatku zemlje tokom dana će se zadržati oblačno vrijeme s kišom dok se na području Hercegovine prognoziraju jače padavine kao i na zapadu i jugozapadu Bosne. Najviša temperatura zraka kretat će se uglavnom između 10 i 16 stepeni Celzija.

U Sarajevu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 13 stepeni.

Prvog dana vikenda (subota), u Bosni i Hercegovini očekuje se oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine se prognoziraju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između šest i deset stepeni, na jugu zemlje do 14. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između deset i 15, na jugu zemlje do 17 stepeni.

U nedjelju se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom. U višim područjima će padati snijeg ili susnježica. Topliji dio dana prije podne sa temperaturom zraka većinom između pet i deset stepeni, na jugu zemlje od deset do 15. U drugom dijelu dana temperaturom zraka je u opadanju.

U ponedjeljak se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom ili susnježicom, na jugu sa slabom kišom. Temperatura zraka većinom između jedan i pet, na jugu od pet do devet stepeni Celzija, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

FHMZ BiH je također izdao i narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina od 10. decembra u 00:00 sati do 11. decembra do 00:00 sati.

Upozorenja se izdaju za Hercegovinu, Krajinu, jugozapadni i dio centralne Bosne.

Navode da je prognozirana količina padavina većinom između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, a lokalno i do 80 litara. Najviše padavina se očekuje u sjeverom dijelu Hercegovine, od 80 do 120 litara po metru kvadratnom.

N1

Podijeli ovaj članak