Aerodrom dobija prve obrise: Milion za zemlju oko piste

2 min. ─Źitanja

Aerodrom je strateški projekt za Bihać, koji se razvija paralelno sa ulaganjima u turizam i JP Nacionalni park Una.

Iz Javnog preduzeća Aerodrom Bihać nedavno su završili isplate u procesima eksproprijacije, u ukupnom iznosu od 1.081.582,80 KM prema potpisnicima sporazuma o naknadi i prenosu vlasništva.

Nakon ┼íto je Vlada FBiH zaprimila od JP Aerodrom Biha─ç sporazume o naknadi i prenosu vlasni┼ítva za potpisane nekretnine na podru─Źju Aerodroma, Vlada FBiH je jo┼í u 2022. godini dozna─Źila sredstva, da bi tek sad ona bila i realizovana.

Od ukupnog broja vlasnika zemlje, po javnom pozivu JP Aerodrom Biha─ç se do sada javilo oko 60 posto osoba u vezi s navedenim sporazumom. Do dogovora i isplate do┼ílo je u 32 posto slu─Źajeva. Uglavnom su to nekretnine koje su usagla┼íene katastarski i gruntovno, te na kojima nema spornih zabilje┼żbi.

ÔÇô Za one katarske ─Źestice na kojima ima odstupanja katastarski i gruntovno, na kojima treba provesti ostavinsku raspravu, za njih ─çe po zavr┼íetku procesa usagla┼íavanja resorna slu┼żba Grada Biha─ça pripremiti sporazum, najavili su iz Gradske uprave.

Za dio parcela iz ovog javnog poziva podneseni su zahtjevi za cijepanje, nakon dobijene saglasnosti vlasnika nekretnina, a sve da bi se stvorili uvjeti za sporazum. Novac je ve─ç osigurala Vlada FBiH za nastavak procesa eksproprijacije i, sa zaokru┼żenjem ovog dijela faze, JP Aerodrom Biha─ç ─çe imati povr┼íinu oko 520.000 kvadratnih metara, ┼íto je dovoljno da se izgradi sva potrebna infrastruktura. Ostatak zemlji┼íta od 160.000 kvadratnih metara slu┼żit ─çe kao za┼ítitni pojas, sukladno prvoj fazi aeronauti─Źke studije.

JP Aerodrom Biha─ç ─Źeka jo┼í jedan va┼żan preduslov, a radi se o inicijativi da se izmijeni zakon na nivou dr┼żave, kako bi se osiguralo lak┼íe izdavanje upotrebne dozvole za aerodrome u BiH.

(oslobodjenje.ba)

Podijeli ovaj ─Źlanak