Zbog regrutovanja za ISIL, Mirsad Kandić porijeklom s Kosova, u New Yorku osuđen na doživotni zatvor

2 min. čitanja

Mirsad Kandić, porijeklom iz Peći na Kosovu, osuđen je u New Yorku na doživotni zatvor zbog pomaganja u regrutovanju za ISIL, objavilo je Američko ministarstvo pravde. Kandić koji je živio u New Yorku prije nego što je otputovao na teritorij ISIL-a, prošle je godine proglašen krivim za urotu i pružanje materijalne podrške grupi.

Uhapšen je u Sarajevu u avgustu 2017. pod lažnim imenom Edin Radončić.

Prema sigurnosnim agencijama, u BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici SIPA-e locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.

Nakon izručenja u SAD, na osnovu potjernice, Kandić je od jeseni 2017. bio u pritvoru. Suđenje je počelo 4. maja 2022.

 

High-Level Member of ISIS Sentenced to Life in Prison for Material Support to a Foreign Terrorist Organization Resulting in Death

Former Brooklyn and Bronx Resident Convicted of Being an ISIS Fighter, Weapons Smuggler, Propagandist and Recruiterhttps://t.co/b0K2KvsO5n

— National Security Division, U.S. Dept of Justice (@DOJNatSec) July 14, 2023

Podijeli ovaj članak