Zapadni Balkan pokazao otpornost uprkos ekonomskoj turbulenciji, inflacija ostaje na oko pet posto

5 min. ─Źitanja

Rast ekonomija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije prema┼íio je nivoe zabilje┼żene prije izbijanja pandemije koronavirusa uprkos posljedicama rata u Ukrajini, vi┼íim cijenama energenata i hrane, nepovoljnim vremenskim prilikama, poo┼ítrenim uvjetima finansiranja i zna─Źajnoj neizvjesnosti, navodi se u najnovijem Redovnom ekonomskom izvje┼ítaju Svjetske banke za Zapadni Balkan koji je objavljen u utorak.

Kako navode iz Svjetske banke, izgledi za Zapadni Balkan i dalje su nepovoljniji, a o─Źekuje se usporavanje rasta BDP-a na 2,6 posto u 2023, ─Źemu ─çe prvenstveno doprinijeti privatna potro┼ínja, izvoz i, u pojedinim zemljama, javne investicije.

Region se sada suo─Źava sa izazovima ponovnog stvaranja rezervi u cilju pripreme za budu─çe ┼íokove, kao i sprovo─Ĺenja reformi na strani ponude kako bi se postavili temelji za odr┼żiviji i zeleniji rast, navodi se u izvje┼ítaju.

– Kada je u pitanju region, dolazi do usporenja rasta u svim zemljama Zapadnog Balkana, poslije sna┼żnog rasta koji se desio nakon pandemije 2021. Rast je usporio u 2022. a o─Źekujemo usporavanje i u 2023. godini. I dalje rast nastavlja biti vo─Ĺen investicijama i potro┼ínjom. Kada je u pitanju zaposlenost, dolazi do pove─çanja, me─Ĺutim nezaposlenost je i dalje visoka i to naro─Źito nezaposlenost mladih koja iznosi 28,5 posto u regionu – izjavila je ekonomistica Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak.

Inflacija na Zapadnom Balkanu u 2022. zabilje┼żila je najvi┼íi nivo u prethodne dvije decenije, a pritisci na cijene ostali su povi┼íeni i po─Źetkom 2023. godine, isti─Źe se u izvje┼ítaju.

Inflatorni pritisak je krajem 2022. po─Źeo popu┼ítati, a i u 2023. godini se o─Źekuje nastavak tog trenda. Ipak, projicira se da ─çe inflacija u 2023. godini ostati na oko pet posto, ┼íto je znatno iznad nivoa prije pandemije.

– U ve─çini zemalja Zapadnog Balkana, inflacija mjerena indeksom potro┼ía─Źkih cijena dostigla je vrhunac krajem 2022. godine, i to pod utjecajem rasta cijena energenata i hrane, a sada pokazuje znake smirivanja kako eksterni pokreta─Źi postaju sve manje izra┼żeni usljed usporavanja globalnog ekonomskog rasta. Pa ipak, inflatorni pritisci i dalje su duboko ukorijenjeni, ┼íto zahtijeva dodatno poo┼ítravanje monetarne politike – navodi se u izvje┼ítaju.

U Bosni i Hercegovini se u 2023. godini o─Źekuje usporavanje rasta realnog BDP-a na 2,5 procenta, kako se rast privatne potro┼ínje bude prepolovio zbog smanjenja realno raspolo┼żivog prihoda i kako se deficit izvoza bude dalje pove─çavao zbog malog rasta glavnih izvoznih tr┼żi┼íta BiH u Evropskoj uniji.

– Dobra je vijest da je do┼ílo do smanjenja nezaposlenosti. U ─Źetvrtom kvartalu 2022. godine, prema podacima Agencije za statistiku, nezaposlenost je iznosila 14,3 posto, ┼íto je za dva posto manje u odnosu na isti period 2021. Ono ┼íto je i dalje zabrinjavaju─çe je visoka stopa inflacije koja je zabilje┼żena u svim zemljama Zapadnog Balkana. Od marta do oktobra 2022. godine inflacija je u BiH bila najvi┼ía u regionu, dok trendovi smanjenja po─Źinju u oktobru – kazala je Hlivnjak.

Dodala je da je BiH, pored Crne Gore jedina zemlja regiona koja je u 2022. godini produbila deficit, uslijed veće potrošnje.

– Kada je u pitanju dug, BiH je umjereno zadu┼żena. Od svih zemalja u regionu samo Kosovo ima manji nivo zadu┼żenosti od BiH. To je pozitivno. Sve zemlje su uspjele smanjiti dug na nivo ispod pandemijskog, izuzev Sjeverne Makedonije. BiH je jo┼í vi┼íe smanjila svoju zadu┼żenost – naglasila je Hlivnjak.

Srednjoro─Źni izgledi za Zapadni Balkan i dalje su pozitivni iako su potrebne reforme za ubrzanje zelene tranzicije i otklanjanje klju─Źnih strukturnih izazova, poru─Źuju iz Svjetske banke i dodaju da jedna od oblasti u kojoj ulaganja mogu ostvariti zna─Źajne ekonomske rezultate na Zapadnom Balkanu jeste energetska efikasnost.

– Preporu─Źujemo da fokus ostane na reformama, da se dijalog vrati na taj put i to je jedino ┼íto mo┼że na neki na─Źin dovesti do pobolj┼íanja. Projekcije su dosta skromne i jako puno je neizvjesnosti, tako da je jako te┼íko re─çi da li ─çemo raditi revizije na dole ili gore – zaklju─Źila je Hlivnjak.

Podijeli ovaj ─Źlanak