Zaharova: EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lijepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama

2 min. čitanja

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova ocijenila je da je do zaoštravanja situacije na Kosovu došlo poslije samita Evropske unije u Tirani na kojem su učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, prenosi RIA Novosti. Prema njenim riječima, “EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lijepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama”.

– Malo ko je obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit na kojem su učestvovale države Zapadnog Balkana u Albaniji. Odnosno, kako je to izgledalo: 6. decembra Evropska unija održava samit u Albaniji. Prihvata dokument Tiranska deklaracija, koji podržava težnje Zapadnog Balkana da se pridruži Evropskoj uniji. Štaviše, u posebnom paragrafu Deklaracije iz Tirane navodi se da su separatistički Kosovo (kao i Srbija) “na evropskom putu“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je upitala da li je onda čudno što su prištinske vlasti manje od sedmicu dana kasnije pokrenule “provokacije u pokrajini”, uhapsili Dejana Pantića i “počele da emituju agresivnu retoriku”.

– Onda je Kosovo, paralelno sa zaoštravanjem situacije na terenu, podnijelo zahtjev za članstvo u EU, kazala je Zaharova.

– Pokrenut je politički proces. Raste rizik od eskalacije i oružane konfrontacije u sjevernom dijelu regiona. Dakle, umjesto evropske perspektive, Kosovo će imati perspektivu, ispostaviće se, sasvim drugu, naglasila je Zaharova.

– Ovo je izdaja od samog početka. Kao vjenčanje koje počinje izdajom, zaključila je Zaharova.

Podijeli ovaj članak