Vučićevo “historijsko obraćanje naciji”: Zapadne zemlje će pokušavati riješiti problem Kosova, žele oduzeti taj argument iz Putinovih ruku

3 min. čitanja

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drži “historijsko obraćanje” naciji. Vučić je ranije najavio da će informirati građane o nekim teškim odlukama.

Obraćanje je raspodijelio na sedam dijelova, na samom početku je govorio o Kosovu i Metohiji, a najavio je da će govoriti i o gospodarstvu, financijama, odnosu prema EU te sankcijama prema Rusiji.

Pozicija Srbije sve kompliciranija

“Želim vas obavijestiti da pozicija Srbje po pitanju Kosova i Metohije postaje sve kompliciranija, kako smo i predvidjeli prije osam mjeseci. Zapadne zemlje će pokušavati riješiti problem Kosova na jedan ili drugi način, ulaskom Kosova u UN i zbog toga što misle da tako rješavaju europske probleme. I žele oduzeti argument Kosova iz ruku Vladimira Putina”, rekao je Vučić.

Istakao je da je najveća greška Srbije ta što su prihvatili da EU počne rukovoditi procesom rješavanja konačnog statusa Kosova.

“Bez obzira na briselski sporazum, mi nismo na dnevni red postavili zajednicu sprskih općina. Uvijek bi rekli ‘sljedeći put‘. Albanci bi nama govorili da ovo nije u skladu s njihovim ustavom. Vidjeli ste izjave predsjednice tzv. Kosova, i nitko ih neće opomenuti iz EU”, kazao je.

“Moja dužnost je da prenesem stav Srbije, razgovor je važan, moramo raditi na pomirenju s Albancima. Za Srbiju je i zbog ustava, ali ne i samo zato, je neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a. I to će nositi posljedice. Bilo bi važno da se mi ne bunimo i da svima damo signal da smo za to da Kosovo uđe u UN. Ja sam rekao što možemo, a što ne.

“Nećemo podržati Kosovo”

Nas svakodnevno provociraju Albanci na sjeveru. Prije par dana je došao veliki broj britanskih vojnika na sjever Kosova, kako bi narod vidio kakva je to moć. Imamo sve dokumentirano, naravno, oni će reći da su to redovni zadaci… Nikako da ti redovni zadaci budu drugdje, a ne na sjeveru Kosova”, rekao je srbijanski predsjednik.

“Mi razumijemo da je međunarodno javno pravo odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo veće i jače sile. Nama kao državi ne preostaje ništa drugo nego da se pozivamo na to pravo i da tu budemo možda jedini koji se toga drže u potpunosti. Drugi ga se drže kako im odgovara”, rekao je.

Vučić kaže da imaju osam nota o povlačenju priznanja Kosova.

“Nastavit ćemo raditi svoj posao, a to je teško jer će velike sile svaku takvu odluku napadati, a mi smo premali da se mjerimo s njima po moći i utjecaju. Obmanjivat će nas da je to zbog Rusije i Putina, boga pitaj kakve će gluposti izmišljati…”, rekao je o prijemu Kosova u UN.

Poručio je da dok je on na vlasti i dok je njegova vlada da se Kosovo neće priznati. Poručio je da Kosovo diktira ono o čemu će se razgovarati.

Podijeli ovaj članak