Vučić: Želimo da Bošnjaci vojsku Srbije doživljavaju kao svoju, u novoj Vladi biće najviše Bošnjaka u historiji naše zemlje

2 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Bošnjaci u svim državnim organima, počev od Vlade, imati “značajno” više predstavnika od onoga što bi imali proporcionalno broju stanovnika.

Vučić je na otvaranju puta Novi Pazar – Tutin rekao da je siguran da će u novom kabinetu biti „najviše Bošnjaka“ u historiji Srbije.

„Želimo da vidite da mi Bošnjake doživljavamo kao sestre i braću, ne kao neko strano tijelo. Želimo da znate da u Srbima imate braću i prijatelje. Ne smeta nam kad volite Sarajevo, ali sam srećan kad vidim da sve više Bošnjaka dolazi u Beograd jer Beograd je vaš glavni grad i uvijek ste dobrodošli“, kazao je predsjednik Srbije.

Navodeći da država neće praviti razliku po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, Vučić je najavio da će biti rješen „problem s vatrogascima“, odnosno primjedbe Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka na konkursu za prijem u vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije.

„Želim da se lično uključim i da pronađemo rješenje. Verujem da ove nedjelje možemo da izađemo sa zaključcima koji će zadovoljiti sve, a koji neće ići protiv pravde“, kazao je Vučić.

Dodao je da Srbi kao većinski narod, moraju da pokažu otvorenost.

„Kad imamo prvog generala Bošnjaka u Vojsci Srbije, dajte da ih imamo više, da ovde ljudi doživljavaju vojsku kao svoju. Hoćemo da izgradimo mir koji će trajati zauvijek i to ne samo mir u bukvalnom smislu, već da se svi osjećate dobro bez obzira na naciju i vjeru“, rekao je Vučić.

Najavio je da će u Sandžak biti uloženo i izgrađeno „mnogo toga“.

„Samo da znamo da smo zauvijek zajedno i da ćemo zajednički da gradimo budućnost u ovim teškim trenucima“, kazao je Vučić, javlja Beta.

Podijeli ovaj članak