Schmidt najavio da će se više baviti RS-om, Dodik mu poručuje: Vidim da hoda po sarajevskim medijima…

3 min. čitanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) održao je danas u Beogradu konferenciju na kojoj je govorio o vlasti u Republici Srpskoj te izborima i planovima.

Vezani tekst:

 “SNSD predstavlja snagu naroda i države Republike Srpske…” – Dodik iz Beograda poručio: Pobijedili smo na svim nivoima…

Predsjednik SNSD-a osvrnuo se i na ulogu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

– Schmidt nije dobio verifikaciju Vijeća sigurnosti UN-a kako je to predviđeno, u sammom izbornom danu mijenja izborna pravila što govori da je BiH država koja ne zaslužuje da postoji. Mi vjerujemo u ustavnu BiH još uvijek. Današnja BiH je nametnuta, nije ustavna, nije po volji naroda. BiH je u veoma lošoj situaciji. Teško je nama objasniti, a kamoli vama koji ponekad samo pratite šta se dešava. Christian Schmidt nije visoki predstavnik, taj voluntarizam koji krši međunarodno pravo je apsolutno neprihvatljivo. I dalje ćemo to odbijati, objasnio je svoju poziciju Dodik.

Ponovio je da su “BiH stvorili stranci, a ne građani”.

– To ukazuje da oni čuvaju nered koji su ranije napravili. Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH, naš politički pristup je da ćemo to i dalje odbijati. Nema nikakve zajedničke vizije, BiH je uvijek podijeljena zemlja. Mi smo RS i napravili kao nezavisnu državu i nikada nismo prihvatili BiH, rekao je lider SNSD-a.

Istakao je kako će narod u Republici Srpskoj “preživjeti i da jednog dana Drina neće biti granica”.

– Izučavamo mogućnost da tužimo Schmidta zbog rušenja Ustavnog poretka BiH. Angažovali smo značajan advokatski tim i mi ćemo naći načina. Neki dan je govoreći o tome kako je donosio odluku, rekao je da je on Nijemac koji je disciplinovan, a mi smo kao neka plemena, kazao je Dodik.

Nakon najave Schmidta da će se u narednom periodu više baviti RS-om i državnom imovinom, novinari su pitali Dodika i šta misli o čemu se tačno radi.

– Nisam ja vračara šta to znači, posebno tako nekonsolidovani tipovi. Svaka njegova odluka je nevažeća u RS-u. Vidim da hoda po sarajevskim medijima i dodvorava se njima tamo. U svakom slučaju, nemam mnogo šta o tome da kažem, svaka njegova odluka neće biti primjenjivana niti objavljena u službenom glasniku. Nivo BiH nema nikakvu imovinu osim one koju daju entietu. U Ustavu piše ‘izričito dato BiH’. Oni hoće da nam je otmu, naravno da nećemo da pristanemo na to. Mislim da će pitanje imovine da odredi naše kretanje u narednom periodu, najavio je Dodik.

Podijeli ovaj članak