Vučić saopćio sastav nove Vlade Srbije: Poznato ko će biti premijer u narednom periodu

3 min. čitanja

Sjednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke počela je oko 11 sati u MTS dvorani, a na njoj je Aleksandar Vučić objavio prijedloge kandidata za ministre u novoj vladi.

Na čelu vlade biće Ana Brnabić, Ivica Dačić biće potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova, a Miloš Vučević ministar odbrane i potpredsjenik vlade.

Ministar finansija i takođe potpredsjednik Vlade biće Siniša Mali, a unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Na čelu resora poljoprivrede i šumarstva biće Jelena Tanasković,  životne sredine Irena Vujović, a građevine Goran Vesić.

Ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Negre. Aleksandar Martinović biće na čelu ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a Tomislav Žigmanov na čelu ministarstva manjinskih prava i društvenog dijaloga.

Ministar unutrašnjih poslova biće Bratislav Gašić, Tanja Miščević biće ministrica za evropske integracije, a resor nauke i inovacija vodiće Jelena Begović.

Danica Grujičić biće ministrica za  zdravlje, Nikola Selaković za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, a Darija Kisić – za brigu o porodici.

Husein Memić biće ministar turizma i omladine,  a Zoran Gajić ministar sporta. Maja Gojković ostaće na čelu ministarstva kulture, a Milan Krkobabić vodiće ministarstvo za brigu o selu.

Ministarstva telekomunikacija i informisanja, kao i ministarstva za javna ulaganja ostaju nepopunjena.

Sjednici Glavnog odbora prethodila je sjednica Predsjedništva SNS koja je bila zatvorena za javnost, a prisustvovali su joj predsjednik Aleksandar Vučić, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, Vladimir Orlić, Siniša Mali, Miloš Vučević, Nevena Đurić, Aleksandar Šapić, Marko Đurić, Darija Kisić, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Irena Vujović, Nikola Selaković, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Milenko Jovanov, Vladimir Đukanović, Goran Vesić, Nebojša Bakarec.

Inače, predsjedništvo Socijalističke partije Srbije jednoglasno je jutros prihvatilo dogovor koji je lider socijalista Ivica Dačić postigao sa Vučićem o sastavu nove Vlade. Prema tom dogovoru iz koalicije SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije Branko Ružić biće ministar prosvjete, Ivica Dačić ministar vanjskih poslova, šef Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti i prvi potpredsjednik vlade. Rade Basta iz Jedinstvene Srbije trebalo bi da bude ministar za privredu, a SPS će u novoj vladi imati i dva ministra bez portfelja – Novicu Tončeva koji će biti zadužen za razvoj nerazvijenih opština i Đorđa Milićevića, za kojeg će naknadno biti dogovoren resor.

Podijeli ovaj članak