Vučić o situaciji na Kosovu: Nema pomaka, nisu nam dali šansu

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje na TV Prva, gdje je govorio o svim aktuelnim dešavanjima pred put u Brisel, ali i o razgovorima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je rekao:

“Sankcije mislim da nije bilo dobro da uvodimo, zato što znamo ko je sve nama uvodio sankcije. Meni nije problem da objasnim ljudima kad dođe trenutak da moramo, ali Srbija je do sada pokazala da ima dovoljno snage i pameti da izdrži. Srpska država se pokazala snažnijom, ozbiljnijom, odgovornijom. Neki me napadaju ‘Vučić tvrdoglavo insistira da ne uvedemo sankcije’, a ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa Srbije i građana Srbije”, rekao je Vučić.

Govoreći o skandiranju sa tribina, za koje se kako je voditeljica rekla smatra da dolaze od pristalica klana Veljka Belivuka, Vučić je rekao:

“To je poruka građanima Srbije. Naravno, veći dio hale nije to uzvikivao, ali dovoljno je da trećina hale to viče. To je uvijek organizovano. Meni je drago što se ovako pokazalo, da ljudi razumiju da meni niko ne viče Vučiću pederu zato što je Partizan oštećen u budžetu. Uz Partizan i Crvenu zvezdu ne postoji nijedan klub u Evropi koji dobija toliko novca od države. Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji? Ako je to razlog, u redu. Jesam li peder što nisam priznao nezavisno Kosovo? I to je u redu. Prihvatam, ostat ću takav. Jesam li peder što smo izgradili najviše kilometara autoputeva u Evropi? Prihvatam da uzvikujete sve što treba, ali vam je svima jasno šta je razlog. Sami su napisali šta je razlog. Razlog je to što su uhapšeni koljači, ubice i narkodileri”, rekao je još.

Što se tiče razgovora o tome kako da se unaprijedi francusko-njemački prijedlog u vezi Kosova, Vučić je rekao da nema pomaka jer Beogradu “nisu dali šansu”.

“Ja ga nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovaramo, ali prosto nisu nam dali šansu”, kaže Vučić.

Podijeli ovaj članak