Vučić nakon pritiska Zapada poručio narodu Srbije: Ne morate brinuti, ništa nismo potpisali

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se ponovo nakon sinoćnjeg obraćanja kada je saopštio najnovije informacije u vezi sa situacijom na Kosovu.

Vučić je tom prilikom kazao kako je došla “zapadna petorka” koja mu je rekla da mora prihvatiti francusko-njemački plan te da će se, ako ga ne prihvati, suočiti s posljedicama.

Srbijnaski predsjednik danas je izjavio da je pred Srbijom težak period, ali da narod ne mora da brine, jer, kako je istakao, ništa nije potpisano.

Vučić je u objavi na Twitteru istakao da će biti potrebno više truda, rada i energije, a prije svega jedinstva.

– Nama je potreban mir i odgovoran pristup. Narod ne mora da brine, jer niti smo šta potpisali, niti negde ima naš paraf. U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda, rada i energije, pre svega jedinstva – naveo je Vučić.

Podsjetimo, Vučić je sinoć kazao da su došli sa planom koji su vidjeli prvi put prije 60 dana, a u čijem pravljenju nisu učestvovali  niti ih je, kako je rekao, iko pitao ni konsultovao.

– Oni su došli da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, ništa nismo uiradili nikome, nije upucan nijedan Albanac, ništa nismo uradili, došli su i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile plan i pet nepriznavača Kosova, jer su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku kosova u UN. Oni su to svi prihvatili, time je taj plan postao de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka ukoliko ne budemo radili, ni u Evropi, niti je moguće da bilo šta uradimo ukoliko ne sarađujemo – istaka je srbijanski predsjednik.


Podijeli ovaj članak