Vučić na sastanku s Lajčakom i Escobarom insistirao na formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu

2 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak u Beogradu s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji na sjeveru Kosova, načinima smanjenja napetosti na terenu, primjeni do sada postignutih dogovora i mogućnostima napretka dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU-a.

Vučić je ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga s Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev istaknuo je sigurnost Srba na Kosovu.

Ponovio je insistiranje na punoj provedbi dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, prije svega formiranja Zajednice srpskih općina, te pozvao međunarodnu zajednicu da se više angažira s Prištinom u tom smjeru.

Predstavnici EU-a i SAD-a ponovili su zajednički zahtjev za trenutnim prekidom napetosti i nasilja na terenu, organiziranjem novih izbora na kojima će učestvovati kosovski Srbi te povratkom na dijalog o normalizaciji, prenosi RTS.

Obje su se strane složile da su deeskalacija i povratak dijalogu nužni kako za bolji život svih građana i napredak na putu evropskih integracija, tako i za stabilnost cijele regije.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Christopher Hill.

Prethodno su Lajčak i Escobar posjetili Prištinu, gdje su s premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarali o situaciji na Kosovu.

Podijeli ovaj članak