Vučić i Kurti su se zaigrali / Šta se zaista dešava na Kosovu i ima li razloga za strah?

6 min. čitanja

Kontrolisani sukob, igra nerava, blef ili jednostavno manjak državničke, a pre svega konstruktivne politike koja daje rezultate? Šta se zaista dešava na Kosovu i imaju li građani Srbije, ali i regiona razloga za strah nakon svega viđenog u poslednjih nekoliko dana? Ili se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti samo naivno, onako praznično, igraju kaubojaca konačno prepušteni jedan drugom dok patrone sa Zapada okupira proslava Božića? Dakle, vraća li se vestern na velika vrata na Balkan ili se samo dva razuzdana “klinca” igraju ispod novogodišnje jelke čekajući da im Deda Mraz lično ispuni snove o nezavisnom Kosovu, odnosno Kosovu u sastavu Srbije?

Crvena linija

Iako uvod obiluje pitanjima, nemojte očekivati nekakve istorijske odgovore jer je i pored najbolje volje i najupornije analize ono što se može ponuditi tek u domenu nagađanja i pretpostavki.

Srbi nisu iz dosade izašli na ulice, već zbog niza poteza u dužem intervalu, kaže Vučević

Tu je, najpre, ministar vojni Miloš Vučević koji danas saopštava da “građani Srbije ne treba da budu uplašeni, da je Beograd spreman za dogovor, ali da to ne znači pomeranje crvenih linija”.

”Crvena linja je da nema novog pogroma, Bljeska i Oluje. Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga i političkog dogovora, mora prestati sa nizom iracionalnih i jednostranih poteza administracije Albina Kurtija. Srbi nisu iz dosade izašli na ulice, već zbog niza poteza u dužem intervalu koji pokazuju da vlada u Prištini zaista ne vidi Kosovo kao pokrajinu gde treba da žive Srbi”, kaže Vučević izražavajući se potom nešto konkretnije:

”Čitav je niz poteza, od progona Srba u Štrpcu, od napada na Srbe na KiM-u pod plaštom borbe sive ekonomije, problema tablica, lične karte, raspuštanje izbornih komisija, zabrana da Srbi učestvuju na izborima i referendumu, do hapšenja”.

Glede hapšenja koja su navodno inicirala barikade Srba na severu, Vučević danas ne pominje da je Dejanu Pantiću omogućen kućni pritvor umesto zatvorskog, a upravo je hapšenje bivšeg policajca bilo razlog za prve barikade na severu.

Ova vest danas ni na koji način ipak ne utiče na barikade i Srbe koji suštinski sami sebi blokiraju puteve na severu Kosova.

Komentarišući u razgovoru za N1 sve viđeno, pisac Muharem Bazdulj kaže:

”Ako bi se tražila logika, čini mi se da se radi o kontrolisanoj eskalaciji da bi se došlo do deeskalacije”.

Bazdulj podseća i na očekivanja da bi možda iduća godina mogla biti ta u kojoj će, uz angažovanje SAD-a, na sporazum o Kosovu biti stavljena mašnica. Prema njegovim rečima, i Dayton je potpisan uoči predsedničkih izbora, gde je Bill Clinton branio mandat, pa se to može i ponoviti sa Bidenom.

”Ako bi se iduće jeseni potpisalo nešto što bi bila kopija Daytona, godinu bi mogli da tamburaju kako su napravili neki uspeh u svetskom dvorištu”, ističe pisac.

Vojska Srbije neće biti upotrijebljena dok je tamo NATO, ističe Ponoš

I nije jedini. Mnogo je onih koji pokušavaju shvatiti šta se zaista dešava na severu i redovno se njihova zapažanja završavaju u sferi Laponije iliti neispunjenih snova Vučića i Kurtija.

”Neće te snage biti upotrebljene, to zna i Kurti, zato se tako i ponaša. Ta vojska neće biti upotrebljena dok je tamo NATO. Normalno je da patrijarh ode dole, mogao bi da razgovara s Kurtijem, da smiri strasti, ovo slikanje s Vučićem u ponoć ne pomaže Srbima na barikadama, ne pomaže nikom. Kurti vuče bele figure loše i prgavo i izaziva Vučićevu reakciju. Ono što zovemo međunarodnom zajednicom se ponaša neodgovorno”, kaže nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš govoreći o najvišoj borbenoj gotovosti vojske i policije u Srbiji koja je na snazi već nekoliko dana.

Religijske slobode


image

Nedopustiva je zabrana patrijarhu Porfiriju/EPA

 

Kad smo kod međunarodne zajednice, recimo i da se američki ambasador u Srbiji Christopher Hill oglašava zbog zabrane patrijarhu Porfiriju da poseti Kosovo i nada se da se vraćanje patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija sa kosovske granice neće ponoviti jer je za tamošnju srpsku zajednicu važno da može da vidi verskog poglavara.

”Mislim da je to nešto osnovno – za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovom pravu da uđe na Kosovo i da se sastane s vernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti”, rekao je ambasador Hill u intervjuu za portal Nova.rs komentarišući odluku Prištine da patrijarha vrati sa granice pre dva dana jer se “nije ogradio od učesnika na barikadama”.

A portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je kao netačne izjave iz Prištine o destabilizujućoj ulozi Rusije i dodao da je Srbija suverena zemlja i da kao takva ima pravo da brani prava Srba koji žive na Kosovu.

Podijeli ovaj članak