Vučić: Albanci su planirali krvoproliće sa ulaskom na sjever, a Srbi nisu htjeli da se sklone

3 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je prokomentarisao dešavanja na Kosovu, izjavivši da ne zna kako bi ljudima objasnio da se radi o političkim i tektonskim promjenama.

– Poslije deset godina, Srbi na Kosovu su donijeli odluku da napuste prištinske institucije. Besmislene su priče da to rade po mom naređenju ili nekoga iz Beograda, to odgovara i strancima i Kurtiju i beogradskoj čaršiji. Nikada nisu htjeli realno da sagledaju probleme sa kojima se Srbi suočavaju, do toga šta su posljedice, rekao je Vučić u emisji “Hit tweet”.

Prokomentarisao je i napuštanje prištinskih institucija od strane srpskih pripadnika kosovske policije.

– Mislim da je veoma važno da ljudi znaju kroz šta smo prošli u prethodnih 10 godina. Naime, mi smo 1999. godine izgubili suverenitiet i pravo na našu vojsku i samo u lokalnim sjevernim dijelovima mogli smo da imamo pripadnike policije. Sve je izgubljeno, da je 2004. je krenuo progon, a 2008. je Kosovo proglasilo nezavisnost, objasnio je Vučić.

Vučić je dodao i da je loša bila odluka da se razgovori sa Prištinom premjeste u EU i to je najveća greška koju je Srbija uradila, te da je to rekao u lice Lajčaku i predstavnicima EU. Kaže i kako je bio skeptik prema povlačenju iz institucija.

– Srbi su svaki put željeli da napuste institucije i ja sam ih svaki put molio i hvala im što su me poslušali i znaju da se nikada nije dovodilo u pitanje da li ću biti sa našim narodom ili sa strancima. Ja sam ih barem 20 puta sprječavao u tome. Onda je došao juni i tada je bila noć teška, te noći je bilo moguće da dođe do velikog krvoprolića, Albanci su ga planirali sa ulaskom na sjever, a Srbi nisu htjeli da se sklone, kaže Vučić.

On navodi i da su “molili i slali poruke mađarskom komandantu KFOR-a da on uđe na sjever i razgovara sa Srbima, da Albanci ne uđu”.

– Albanci su čekali da uđu, kako bi NATO intervenisao protiv Srba. Tada su ispunjeni svi naši zahtjevi, a komandant KFOR-a je išao ujutru. Molio sam Srbe da povuku barikade, ali oni su siti bili svega. Poslije 11 sati mojih teških razgovora oni su rekli da će to uraditi samo zato što ja to molim. Oni su sklonili barikade, izjavio je predsjednik Srbije.

Podijeli ovaj članak