Vojska i policija Srbije su u stanju najviše borbene pripravnosti – Šta to tačno znači?

6 min. čitanja

Sve jedinice Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova od sinoć su u stanju pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru, objavili su ministri odbrane i unutrašnjih poslova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant oružanih snaga, sinoć je naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu pripravnosti, do nivoa upotrebe oružane sile, objavio je vicepremijer i ministar odbrane Miloš Vučević, prenosi Hina. 

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je “shodno zapovijedi predsjednika Republike” naložio “podizanje pune borbene pripravnosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade”, te da se “odmah stave pod komandu načelnika Glavnog štaba i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.

Šta tačno znači podizanje borbene pripravnosti vojske?

Prema zakonima o vojsci Srbije i obrani, provođenje mjera pripravnosti Vojske Srbije u slučaju ratnog ili izvanrednog stanja naređuje predsjednik Srbije kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Prema članku 43. Zakona o obrani, pripravnost Vojske Srbije obuhvaća poduzimanje mjera povećanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti, koje su neophodne radi sprječavanja i otklanjanja opasnosti od izazova, rizika i prijetnji sigurnosti, piše Nova.rs.

“Predsjednik Republike ili ministar odbrane, po ovlaštenju predsjednika Republike, naređuje provođenje mjera pripravnosti Vojske Srbije ili dijelova Vojske Srbije. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije na osnovu posebnog ovlaštenja predsjednika Republike, a radi zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa, posljedica terorizma i drugih većih nesreća, može narediti mjere provođenja pripravnosti i upotrebu dijelova Vojske Srbije, radi otklanjanja štetnih posljedica koje mogu nastati nevojnim prijetnjama sigurnosti”, navodi se u Zakonu.

U jednom objašnjenju za BBC 2018. godine Ministarstvo odbrane je objasnilo da podizanje stepena pripravnosti na najviši nivo podrazumijeva spremnost Vojske Srbije da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije.

Iz ministarstva su tada dodali da to u praksi znači da snage Vojske Srbije, predviđene za reagovanje u ovakvim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok ostale snage ostaju u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka u skladu s propisanim rokovima za angažiranje.

Šest puta dizana borbena pripravnost u zadnjih 5 godina

Prethodno, borbena pripravnost Vojske Srbije podignuta je bila 2. novembra ove godine zbog dronova koji su s Kosova ulazili u Srbiju. Nivo borbene spremnosti Vojske Srbije bio je podignut i u septembru 2021. godine kada je istekao rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

Punu borbenu spremnost srpskih armijskih jedinica Vučić je naređivao i u maju 2019. godine, kada je kosovska policija na sjeveru Kosova zbog korupcije uhapsila 19 policijskih službenika, od kojih je 11 bilo srpske nacionalnosti.

Vojska Srbije je preventivno podizala borbenu spremnost i početkom avgusta 2018. zbog, kako je tada saopćeno iz vojske, “događaja izazvanih jednostranim potezima Prištine”.

Eskalacija napetosti

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednje dvije sedmice nakon što je Kosovska policija (KP) uhapsila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju već 17 dana, uprkos pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te “shuttle” diplomatije Sjedinjenih Država i EU koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol. Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima “operativni plan” za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada učinile.

Beograd je ranije od KFOR-a zatražio da shodno Rezoluciji 1244 VS UN-a, omogući povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo, ali izravni odgovor iz zapovjedništva KFOR-a nije stigao. Napetosti je povećala i odluka Prištine da zabrani ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju, poglavaru Srpske pravoslavne crkve čiji tron je službeno na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji.

Beogradski mediji najavili su da će se Vučić i Porfirije sastati u utorak, no provladina TV Pink javila je da će se sastati tokom noći, premda o tome nema službene potvrde.

Vučić: Poduzet ću sve da zaštitim srpski narod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da će poduzeti “sve mjere da zaštiti srpski narod”. “Dajemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nisu nas htjeli čuti ili ih nije previše ni zanimalo da nas čuju”, rekao je Vučić u videosnimku.

“U teškoj smo situaciji, ali ćemo dati sve od sebe i brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, kako da zaštitimo naš narod na sjeveru Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je za Beograd “zabrinjavajuća blaga reakcija međunarodne zajednice i izbjegavanje razgovora, političkog dijaloga o uzrocima, ne posljedicama, koje su dovele do ovakvog vida političke borbe”.

Vučević je pozvao sve građane Srbije da “ostanu mirni i pribrani” te da ne nasjedaju na lažne vijesti i zlurade komentare, te naglasio potrebu da svi pokažu “dostojanstvo, nacionalnu solidarnost i političku zrelost, kao građani i kao narod”.

Podijeli ovaj članak