Zatraženo ukidanje pritvora za bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića

3 min. čitanja

Odbrana Miloša Lučića, osumnjičenog za više koruptivnih djela, zatražila je ukidanje pritvora nakon što je prihvaćena ostavka koju je podnio na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, piše BIRN.

Tužilaštvo se protivilo ukidanju pritvora, navodeći da osumnjičeni i dalje može uticati na svjedoke bez obzira na to što nije na ministarskoj poziciji.

Braniteljica Vasvija Vidović je kazala da je Apelaciono vijeće u rješenju o pritvoru kao naročitu okolnost navelo da Lučić sa pozicije ministra može uticati na dokumentaciju i zaposlene u Ministarstvu. Ona je rekla da je Lučić podnio ostavku i da je ona prihvaćena 12. decembra.

– S obzirom na to da je taj položaj ministra poslužio kao osnov za postojanje naročitih okolnosti, on je otpao. Nema više nadređeni položaj, istakla je Vidović.

Ona se osvrnula na svjedoka Dževada Mahmutovića, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je kazao da je osumnjičeni pokušao da utiče na dokaze.

Vidović je rekla da je priložila policijske izvještaje u vezi sa Mahmutovićem, kao i njegove medijske istupe u kojim je za Lučića navodio da ništa ne radi ni kad je na poslu ni kad je na odmoru, da mu treba tuđa njega i pomoć i slično.

– Kredibilitet ovog svjedoka je na niskom nivou, kazala je braniteljica.

Vidović je napomenula da je tužiteljica bila korektna i da je sačinila službenu zabilješku. Ona je rekla da pritvor nije obavezan po zakonu i da kućni pritvor ne znači puštanje osumnjičenog na slobodu.

Tužiteljica Elvira Stanojlović protivila se ukidanju pritvora osumnjičenom, napomenuvši da je sud utvrdio da bi on mogao ometati tok postupka uticajem na svjedoke i saosumnjičene u ovoj složenoj istrazi.

Tužiteljica je kazala da je do sada saslušano pet svjedoka i da se istraga nastavlja.

Lučić je uhapšen 6. decembra i tada je saopšteno da je osumnjičen za zloupotrebu položaja, pronevjeru u službi, te prevaru u službi. Prvobitno je bio u kućnom pritvoru, ali mu je nakon žalbe Tužilaštva određen pritvor. Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu odbrane za ukidanje pritvora.

Podijeli ovaj članak