(VIDEO) General Putinove prijetnje: Ukrajina kao polazna tačka za budući sukob s Evropom

2 min. čitanja

Ključni ruski general Andrej Mordvičev nedavno je izrazio svoje uvjerenje da će invazija na Ukrajinu biti “odskočna daska” za daljnji sukob s Evropom. Ova izjava stiže nakon što ga je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno promovirao u čin generala pukovnika. Mordvičev je već obavljao važne vojne funkcije u Središnjem vojnom okrugu i ruskoj Središnjoj grupi snaga u Ukrajini.

U razgovoru za moskovsku državnu televiziju Rusija-1, koji je nedavno procurio na društvenim mrežama, Mordvičev je izjavio da vjeruje kako će Putinov rat potrajati još dugo vremena i proširiti se u budućnosti. On je naglasio da je Ukrajina samo početak i da rat neće stati ovdje.

Ove izjave dolaze usred Putinove vizije rekonstitucije teritorija Ruskog Carstva. Putin i njegovi saveznici redovno su izrazili svoje mišljenje da ne vide Ukrajinu kao neovisnu državu, već kao teritorij koji bi trebalo vratiti pod kontrolu Moskve.

Neke Putinove saveznike također se spominje kao moguće mete ruske invazije, uključujući Poljsku i nekoliko drugih istočnoeuropskih zemalja. Analitičari na Zapadu su zabrinuti da bi Rusija mogla imati pretenzije izvan granica Ukrajine.

Ove izjave generala Mordvičeva o daljnjem sukobu s Evropom stvaraju veliku zabrinutost. S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu i izjave o mogućem širenju invazije na istočnoeuropske zemlje, situacija u Europi postaje sve napetija. Međunarodna zajednica mora hitno djelovati i pronaći diplomatsko rješenje kako bi se spriječio daljnji sukob i osigurala stabilnost u regiji.

Podijeli ovaj članak