Varhelyi u Beogradu smirio Vučića: Srbija, ipak, prisustvuje samitu u Tirani?

5 min. čitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je spreman da “razmotri” mogućnost prisustva Srbije u Tirani, na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana, iako je samo pre dva dana kazao da će Beograd bojkotovati ovaj skup. Međutim, nakon razgovora u petak sa Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom koji je boravio u Srbiji, predsednik najavljuje moguću promenu stava. Lično, kako kazuje na konferenciji za medije nakon razgovora sa Varhelyijem, ne vidi smisao u odlasku, ali…

Drvlje i kamenje

”Ali sam spreman da saslušam. Ana (Brnabić) misli da je važno da budemo u Tirani. Ja sam rekao Varhelyiju da nije to pitanje moje sujete i nečega što sam rekao, nije mi problem da razmotrimo tu odluku još jednom, da je poništim ukoliko vidim da postoji neka šansa da nešto kažemo”, najavljuje Vučić, koji je osuo drvlje i kamenje na Albina Kurtija i Srbe koje dovodi u Vladu.

Naime, Kurti za ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića, za njegovu savetnicu izabrana je Rada Trajković, o kojoj Vučić nema nijednu reč hvale. Naprotiv.

”Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od jedan odsto, kao i Rade Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na Kosovu i Metohiji. I sada nekoliko stvari da kažem, pre zvaničnog obraćanja i sastanka sa Varhelyijem”, rekao je Vučić.

”Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, a dolazite lepo, uzimajte dnevnice, naputujte se kako vam se hoće svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana, baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto”, izjavio je Vučić.

Nakon potpisivanja tri sporazuma sa EU, Vučić navodi da je posebno zahvalan zbog finansijske podrške od 165 miliona eura do kraja godine

Njegov gost, posle razgovora iza zatvorenih vrata, konstatuje da je Evropa na ključnoj, ako ne i kritičnoj raskrsnici.

”Prethodni meseci su pokazali da proces proširenja EU privlači pažnju, ali vidimo i velike geopolitičke destabilizacije na našem kontinentu. Sada smo odgovorni za ispunjavanja očekivanja i da zadržimo zamah, jer je proces proširenja jedan od tri glavna prioriteta lidera EU”, kazao je Varhelyi.

A to je upravo razlog, kako je rekao, zašto se održava samit u Tirani.

”Gde će naši lideri prvi put doći u region, potrebno je da se svi angažuju i potrebna nam je i Srbija, da bude za stolom i potreban nam je lider Srbije koji će sedeti za stolom”, istakao je i dodao: “Ne moram da vam govorim koliko je važna pažnja javnosti sada kada je reč o odnosima EU i Srbije i politike proširenja. Situacija sa Ukrajinom je pokazala da je jedino pravo dugoročno rešenje za mir i prosperitet članstvo u EU. Imamo tri zemlje koje su odlučile odmah nakon ruske agresije da se prijave za članstvo.”

Naglasio je da mora da se radi zajedno na dugoročnim i strateškim vezama, te izrazio nadu da će u Tirani biti potpisan i ugovor o romingu, koji će Zapadni Balkan uvesti u roming prostor EU.

Varhelyji je naglasio da je s predsednikom Srbije razgovarao i o dve hitne teme – energetici i migracijama.

Srbiji je, po pitanju energetike, kaže, doneo lepe vesti.

Dodatna pomoć

”Energetska kriza ne zna za granice i utiče i na Zapadni Balkan. Zato smo brzo reagovali i stvorili paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje 2,5 milijarde evra za region. Rekao sam da sam srećan što mogu da doprinesem rešavanju ovih problema”, poručio je Varhelyi, najavivši i dodatnu pomoć ovom regionu u rešavanju problema ilegalnih migranata.

”Usklađivanje sa spoljnom politkom EU ima važniju ulogu nego ranije, jer su pod napadom mir, sigurnost i bezbednost našeg kontinenta, potrebna nam je Srbija, zemlja kandidat, da nam pomogne. Srbija može da računa na EU i mi želimo da računamo na Srbiju”, rekao je Varhelyi.

Podijeli ovaj članak