Ukrajinsko sjedište Putinove stranke uništeno: Neki u bolnicu, drugi u mrtvačnicu

2 min. čitanja

Sjedište političke stranke Ujedinjena Rusija u ukrajinskom gradu Polohi, koji je pod ruskom okupacijom, uništeno je u napadu, saopštio je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, prenosi Kyiv Independent.

Lokalni stanovnici su, kako je naveo Fedorov putem aplikacije Telegram, opisali da je vatra istjerala Ruse iz sjedišta stranke tokom tzv. izbora u okupiranoj Zaporožskoj oblasti.

Detalji o tome kako je zgrada uništena nisu navedeni, kao ni informacije o eventualnim žrtvama. Međutim, gradonačelnik je nagovijestio da su među ruskim vlastima bilo žrtava, izjavivši: “Neki su završili u bolnici, a neki su preminuli”, prenosi se na Index.hr.

Važno je napomenuti da je Zaporožja među četiri ukrajinske regije koje je Moskva nezakonito anektirala, ali koje ne kontroliše u potpunosti. To, ipak, nije spriječilo Rusiju da organizuje regionalne izbore u tim regijama. Međutim, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države osudili su ove izbore kao lažiranje.

Ujedinjena Rusija je konzervativna politička stranka predsjednika Vladimira Putina. Sjedište ove stranke u Polohi je bilo simbol ruskog prisustva i kontrole nad ovim područjem. Uništenje sjedišta stranke predstavlja važan signal o otporu protiv okupacije i dominacije Rusije nad Ukrajinom.

Ovaj napad dodatno produbljuje tenzije između Ukrajine i Rusije u već ionako složenoj političkoj situaciji. Međunarodna zajednica osuđuje rusku okupaciju i podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Incident u Polohi pokazuje da lokalno stanovništvo ne priznaje rusku aneksiju i ne pristaje na prisustvo i kontrolu ruskih vlasti. Ovaj napad može biti upozorenje za Rusiju da je otpor ukrajinskog naroda sve veći i da postoji volja za oslobađanjem okupiranih teritorija.

Situacija u Ukrajini i dalje ostaje napeta, a međunarodna zajednica pritiska Rusiju da povuče svoje trupe i prestane s agresijom. Nadamo se da će se ova situacija riješiti mirnim putem i da će Ukrajina povratiti puni suverenitet nad okupiranim područjima.

Podijeli ovaj članak