Ukrajinski vojnici neće se obučavati u Hrvatskoj: Sabor odbio Plenkovićev prijedlog

2 min. čitanja

Hrvatska neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su danas saborski zastupnici jer za taj prijedlog premijera Andreja Plenkovića nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika.

Nakon dvije sedmice konsultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji EU za vojnu pomoć za podršku Ukrajini – EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tokom dvije godine.

Prije glasanja Plenković se obratio zastupnicima.

“Mislim da je dobro i za zastupnike u saboru da shvate kontekst, širinu, sadržaj, volumen potpore koju Hrvatska daje Ukrajini. Mi smo jučer na sastanku lidera dogovorili da se Ukrajini da pomoć od 18 milijardi eura makroekonomske pomoći. To je direktna financijska injekcija državi žrtvi brutalne ruske agresije”, rekao je Plenković.

Kazao je da je pomoć Ukrajini u hrvatskom interesu.

“Pitanje sudjelovanja u ovoj vojnoj misiji je konzistentna, zdravorazumska i principijelna politika Hrvatske, i to u našem interesu. Interes za sudjelovanje u ovoj misiji, koji su iskazale 24 članice Europske unije, je velik”, kazao je Plenković.

“Hrvatska nije Njemačka ni Poljska, ne trebamo se petljati tamo gdje nam nije mjesto”, kazao je prije glasanja Marijan Pavliček iz Kluba Hrvatskih suverenista.

“Plenković se doveo u situaciju da siluje Ustav kako bi popravio ono što su njegovi ministri zabrljali”, rekao je Nino Raspudić iz Kluba Mosta i dodao da se radi o kršenju Ustava.

“Ovo nije smjelo doći u sabor i sabor nije trebao raspravljati. Zato nećemo glasati”, dodao je, piše Index.

Podijeli ovaj članak