Ukrajinska ambasada u Beogradu: Pomozite nam kao što smo i mi vama za vrijeme NATO bombardovanja

2 min. čitanja

Ambasada Ukrajine u Beogradu pozvala je vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu ljudima u zemlji zahvaćenoj ratom.

Ambasada Ukajine u Beogradu saopštila je da su milioni suočeni sa prijetnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe.

Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah, kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u vidu generatora, transformatora i druge opreme za stabilizaciju energetskog sistema, ali da ova pomoć nije dovoljna.

“Moskva je od 10. oktobra ispalila više od 1000 projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva mjeseca raketnih napada, skoro 50 posto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidroelektrane, kao i visokonaponska mreža) je značajno oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana”, ističe ambasada i ukazuje da će se zbog ovoga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, toploti i vodi.

Ambasada podsjeća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta tada Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći za vrijeme NATO intervencije u toj bivšoj zemlji.

Podijeli ovaj članak