Učenici se vratili u škole na Kosovu

2 min. čitanja

Na Kosovu je jučer s mjesec zakašnjenja počela nastava u javnim školama, nakon što je Unija nezavisnih sindikata Kosova obustavila štrajk, javila je Anadolija.

U školske učionice se vratilo oko 300.000 preduniverzitetskih učenika širom Kosova. Također, jučer je počela i nova akademska godina.

Prosvjetari, ali i zaposleni u javnoj upravi, suspendovali su štrajk do januara naredne godine, do kada su dali rok Vladi da usvoji i počne s primjenom zakona o platama. Predsjednik Štrajkačkog odbora Rahman Jasharaj u subotu je saopštio da je odluku o suspenziji štrajka donijela većina štrajkača.

Zaposleni u prosvjeti i javnoj upravi štrajkovali su od 25. augusta sa zahtjevom za dodatnih 100 eura mjesečno na zarade do usvajanja zakona o platama, kojim će se njihove zarade povećavati u skladu s novim platnim koeficijentom.

Vlada Kosova taj zahtjev nije htjela da ispuni, ali je početkom septembra u sklopu finansijskog paketa za suočavanje s inflacijom predvidjela isplatu zaposlenima u prosvjeti i javnoj upravi po 50 eura mjesečno od septembra do kraja godine.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova pozvalo je na saradnju i mobilizaciju svih kako bi se nadoknadili časovi izgubljeni tokom štrajka. Najavilo je da će formirati radnu grupu za razmatranje Administrativnog uputstva za školski kalendar i na osnovu njega će se izvršiti ponovno planiranje rada škola.

Podijeli ovaj članak