Ubij, zakolji…: Nastavnica u novosadskoj školi čula djecu kako skandiraju nacionalistički slogan, njena reakcija je sve oduševila

2 min. čitanja

“Dobro veče. Molim roditelje dečaka da porazgovaraju sa svojom decom o današnjem ponašanju u svlačionici posle časa fizičkog. Pevanje pesme ‘Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji‘ je u školi najstrože zabranjeno. Razumem da verovatno ni ne znaju šta to znači, ali ih to ne opravdava”.

Ovo je prije neki dan u Viber grupi roditelja napisala jedna nastavnica iz jedne novosadske osnovne škole, dodajući da su neki đaci odmah “priznali i rekli da su pogriješili sa tim pjevanjem”, dok su drugi negirali da su u tome učestvovali.

„Svako od njih najbolje zna da li je pevao ili ne. Oni su još uvek deca, takve teme nisu za njih i zajednički nam je zadatak da ih učimo i vaspitavamo, da objasnimo zašto je nešto loše i da toga oni budu svesni“, napisla je nastavnica roditeljima.

Ova nastavnica je samo jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja se sa ovakvim situacijama u školi i školskom dvorištu susreće sve češće.

Ona je odreagovala, ali ima i onih koji preko toga pređu, baš kao što uradi i većina građana u Srbiji kad na ulici prođe pored grupe huligana koji uzvikuju ovakve ili slične uzvike koji se smatraju krivičnim djelom izazivanja rasne, nacionalne, vjerske ili druge mržnje i netrpeljivosti ukoliko ih skandira osoba starija od 18 godina.

Ono što je proteklog vikenda mladima u Srbiji, ali i širom regije između ostalog ponuđeno je i kako selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi psuje „šiptarsku“ majku, a navijači reprezentacije Srbije u Beču, kako se moglo vidjeti na društvenim mrežama, skandiraju isto što i dječaci poslije fizičkog u svlačionici jedne novosadske škole „Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji“, piše N1.

Podijeli ovaj članak