HDZ i Osmorka danas o podjeli resora: Čović tražio da se sastanak izmjesti iz Sarajeva, stigao mu je odgovor

2 min. čitanja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u Mostaru uoči sastanka s Osmorkom, kako bi danas trebale biti poznate prve informacije o tome kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH.

Dodao je kako su na dnevnom redu sastanka došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Napomenuo je kako je procedura oko imenovanja predsjednice (Borjana Krišto) već pokrenuta te da vjeruje da bi Vijeće ministara BiH trebalo dobiti do Nove godine kao i državni budžet.

– Razgovarat ćemo primarno o federalnoj razini, a onda lagano prelazimo na razinu ministara Vijeća. Ja sam preko vikenda imao kontakt s predstavnicima RS-a i mislim da je i druga strana to jednako odradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće trebati vremena kao prije, da ovaj posao završimo, kazao je Čović u izjavi medijima. 

Ponovio je kako i dalje ostaje jedinstven cilj, a to je da do kraja godine dobijemo Vladu FBiH i Vijeće ministara te za početak, kako kaže, usvajanje budžeta na oba nivoa.

Ipak, nakon toga dogodio se obrat.

Kako piše Slobodna Bosna, pozivajući se na izvore bliske vrhu HDZ-a BiH, Čović je zatražio da se sastanak sa Osmorkom izmjesti iz Sarajeva, kako je to prvobitno bilo planirano.

Stranačka vodstva umjesto u Sarajevu okupit će se danas u 12 sati u Konjicu, na prijedlog lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića, inače rođenog Konjičanina.

Isti medij navodi da je razlog ovakve nagle promjene Čovićevo izbjegavanje velike medijske pažnje uoči sastanka na kojem bi trebali donijeti ključne odluke oko formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou. 

Podijeli ovaj članak