U stampedu u Jemenu poginulo najmanje 85 ljudi, više od 300 ih povrijeđeno

1 min. čitanja

Najmanje 85 ljudi poginulo, a više od 300 ih je povrijeđeno u Sani, glavnom gradu Jemena, tokom stampeda, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Broj mrtvih i povrijeđenih prilično brzo raste jer su prve informacije govorile o tridesetak mrtvih tokom dobrotvornog događaja koji se održavao u Sani, glavnom jemenskom gradu kojeg kontroliraju Huti pobunjenici, koji su i potvrdili vijest AFP-u.

Pobunjenička novinska agencija Saba je navela kako su žrtve odmah prevezene u obližnje bolnice te da su organizatori ovog događaja uhapšeni.

Među poginulima ima djece i žena, a navodi se i kako je barem 50 osoba trenutno u kritičnom stanju.

Huti pobunjenici, bliski Iranu, preuzeli su kontrolu nad glavnim gradom Jemena prije devet godina što je potom potaknulo intervenciju vojne koalicije, predvođenu Saudijskom Arabijom, da podrži vladu.

Od tada je rat u Jemenu odnio stotine hiljada života te inicirao jednu od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, u ovoj najsiromašnijoj zemlji Arapskog poluotoka.

 

#BREAKING

Houthi media published a video of the stampede in Sana'a, which killed about 80 people and injured more than 110 others#south24 pic.twitter.com/xw2Q7BaPMd

— South24 | English (@South24E) April 20, 2023

Podijeli ovaj članak