U Hrvatskoj preminula beba stara dva dana, policija istražuje slučaj

3 min. čitanja

Splitska policija istražuje slučaj u kojem je prvog dana decembra u KBC Split s područja Imotskog kolima Hitne medicinske pomoći dovezeno novorođenče, koje je ubrzo proglašeno mrtvim.

Prema prvim informacijama, bebu je dva dana ranije u kući rodila 29-godišnja žena uz pomoć susjetkinje. Kako su se sutradan kod bebe pojavili problemi sa disanjem, pozvana je Hitna medicinska pomoć koja se u četvrtak oko šest sati s bebom i majkom zaputila u KBC Split, prenosi Dnevnik.hr.

Cijelim putem, gotovo 40 minuta, doktorski tim je u kolima Hitne medicinske pomoći reanimirao novorođenče. Reanimacija se nastavila i u bolnici, ali, nažalost, doktorima nije preostalo ništa drugo nego proglasiti smrt.

Još se uvijek pouzdano ne zna zašto se majka odlučila na porođaj kod kuće, a nije poznat ni uzrok smrti. Zna se samo da je beba umrla prirodnim putem.

– Dana 1. prosinca 2022. u 6:20 sati u ambulanti Hitnog dječjeg prijema KBC-a Split zaprimljeno je novorođenče bez znakova života kojem je tim Hitne medicinske pomoći provodio postupke oživljavanja. Nastavljeno je kardiopulmonalno oživljavanje po pravilima struke, međutim, unatoč svim primijenjenim mjerama liječenja nije došlo do oporavka srčane akcije, stoji u objašnjenju KBC-a Split na upit Dnevnika Nove TV.

Međutim, predstavnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split Veselin Škrabić izjavio je da ne može iznositi detalje o nemilom događaju.

– Ne mogu vam reći o čemu se radi jer bilo koja informacija o tome je odavanje liječničke tajne. Sve što ste me pitali se dogodilo, ali pojedinosti ne mogu iznositi, rekao je Škrabić.

PU splitsko-dalmatinska je na upit Dnevnika Nove TV pojasnila detalje o ovom tragičnom događaju.

– Postaja granične policije Imotski dana 1. decembra 2022. godine zaprimila dojavu kako je tijekom jutra u KBC Split s imotskog područja dovezeno novorođeno dijete zajedno s majkom, a nakon pružene liječničke pomoći, novorođenče je preminulo. Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu izvršena je obdukcija te je utvrđeno da je smrt djeteta nastupila prirodnim putem. U cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u događaju provodimo kriminalističko istraživanje, odgovorili su.

Podijeli ovaj članak