“Turski vladar kriptovaluta” osuđen na – 11 hiljada godina zatvora

3 min. čitanja

Bosanska verzija članka:

Turski “kralj kriptovaluta” Faruk Fatih Ozer (29) i njegovi brat i sestra osuđeni su na po 11.196 godina zatvora zbog prevare ulagača za milione dolara, piše BBC.

Prije dvije godine, Ozer je pobjegao u Albaniju s imovinom investitora nakon što je njegova burza kriptovaluta Thodex iznenada propala. U junu je izručen Turskoj i proglašen krivim za pranje novca, prevaru i organizovani kriminal.

Ozer je rekao sudu da se ne bi ponašao tako amaterski da je njegova namjera bila kriminalna, izvijestili su turski državni mediji.

“Dovoljno sam pametan da vodim bilo koju kompaniju na Zemlji. To se vidi u kompaniji koju sam osnovao s 22 godine”, citirala je Ozera agencija Anadolu.

Na kratkom suđenju u Istanbulu za iste optužbe su proglašeni krivima i Ozerova sestra Serap te brat Guven. U Turskoj su, od ukidanja smrtne kazne 2004., uobičajene takve izvanredne zatvorske kazne, prenosi Index.hr.

Kultist i televizijski propovjednik Adnan Oktar osuđen je 2022. godine na 8658 godina zatvora zbog prevare i seksualnih zločina. Istu kaznu dobilo je deset njegovih sljedbenika. Tužitelji su tražili da se Ozera osudi na 40.562 godine zatvora, javlja AFP.

Turci su počeli koristiti kriptovalute kao obranu od dubokog pada vrijednosti lire koji je započeo prije više od dvije godine. Thodex, osnovan 2017. godine, bio je jedna od najvećih mjenjačnica virtualnih valuta u Turskoj. Ozer je stekao nacionalnu slavu kao finansijski stručnjak i ušao u establišment sprijateljivši se s istaknutim provladinim osobama.

Međutim, platforma je iznenada propala u aprilu 2021. godine. Imovina investitora je nestala, a Ozer je otišao iz zemlje. Uhapšen je prošle godine u Albaniji na osnovu međunarodne potjernice Interpola i izručen nakon dugotrajnog sudskog procesa.

Turski mediji ranije su javili da je Ozer pobjegao s imovinom vrijednom 2 milijarde dolara. Ali u optužnici stoji da ukupni gubici investitora Thodexa iznose 356 miliona lira. Taj iznos je u vrijeme implozije burze vrijedio oko 43 miliona dolara. Isti iznos sada vrijedi 13 miliona dolara zbog inflacije i pada lire na međunarodnim tržištima, piše BBC.

Podijeli ovaj članak