Razočarat ćete se: Ovo su namirnice koje doprinose dobivanju kilograma, iako to ne očekujemo

2 min. čitanja

Važno je biti svjestan da neke namirnice koje često konzumiramo mogu zapravo doprinijeti prekomjernom unosu kalorija i dovesti do povećanja tjelesne težine. Dvije takve namirnice su žitarice za doručak i orasi.

Žitarice koje jedemo za doručak često sadrže velike količine šećera, a malo vlakana. Ovo znači da se ove žitarice brzo probavljaju, što rezultira brzim osjećajem gladi. Dijetetičarka Destina Mudi naglašava da su vlakna ključna jer nam pomažu da se duže osjećamo siti, što nam pomaže da kontroliramo unos hrane i spriječimo povećanje tjelesne težine. Također, vlakna usporavaju probavu, što znači da se energija sporije oslobađa u naš krvotok tokom dana.

Orašasti plodovi su često viđeni kao zdrav izbor jer su bogati hranjivim tvarima i zdravim mastima. Međutim, važno je biti umjeren u konzumiranju ovih namirnica zbog njihove visoke kalorične vrijednosti. Dijetetičarka Destina Mudi kaže da je šačica orašastih plodova zadovoljavajuća i hranljiva užina, ali da pretjerano konzumiranje može dovesti do nenamjernog unosa prevelike količine kalorija, što može rezultirati povećanjem tjelesne težine.

Da biste izbjegli potencijalne probleme sa prekomjernim unosom kalorija, važno je odabrati žitarice za doručak koje su bogate vlaknima i imaju nisku razinu šećera. Također, važno je biti umjeren sa konzumacijom orašastih plodova i držati se preporučene veličine porcija.

Ukratko, iako su žitarice za doručak i orasi često viđeni kao zdrave namirnice, treba biti svjestan njihovih kaloričnih vrijednosti i umjeriti se u njihovoj konzumaciji kako bi se izbjeglo prekomjerno unošenje kalorija i potencijalno povećanje tjelesne težine.

Podijeli ovaj članak