Tony Cetinski u centru velike afere: Kupio lažne covid-potvrde, USKOK će goniti njega i još 230 osoba za davanje mita

4 min. čitanja

Tony Cetinski i 230 osoba kupile su lažne covid-potvrde od skupine koju je jučer uhvatio USKOK. Sada će završiti pod istragom za davanje mita. 

Poznati pjevač bio je među stotinama antivaksera koji su lani kupili lažne covid-potvrde od bivše medicinske sestre iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad. Telegram piše i da je to Petra Rumiha (32). Uz nju, u ovoj skupini bilo je još 11 osumnjičenih koji su uzimali mito za covid-potvrde koje nisu bile validne. Dakle, nisu imale pokriće ni u cijepljenju ni u testiranju. Cetinski je u kratkoj izjavi za Jutarnji rekao da on nije kupio lažnu covid-potvrdu.

USKOK je danas objavio priopćenje u kojem detaljno opisuje izrađivali i prodavali lažne covid-potvrde. Navode da su nezakonito izdali i prodali 232 covid-potvrde te na tome zaradili najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna. 

Priopćenje USKOK-a prenosimo u nastavku: “USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 243 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela davanja mita.

Osnovano se sumnja da su se, u razdoblju od jula 2021. do 15. novembra 2021. na području Hrvatske, u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, I. okr. kao medicinska sestra zaposlena u jednom Domu Zdravlja u Zagrebu te II. do XII. okr., znajući za postojanje interesa većeg broja osoba za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja, povezali u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja navedenih potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu”, piše USKOK.

Kako su lažirali covid-potvrde?

“U cilju realizacije plana okrivljenici su međusobno podijelili zadatke koje će svatko od njih izvršavati, pa je tako I. okr. vršila upis necijepljenih osoba u informacijski sustav Ministarstva zdravstva CEZIH u koji se unose podaci o cijepljenju osoba protiv bolesti Covid-19, a na temelju kojih upisa cijepljene osobe ostvaruju pravo na izdavanje EU digitalne Covid potvrde.

Prethodno su II. do V. okr. osobno ili posredstvom VI. do XII. okr. ili drugih nepoznatih osoba stupali u kontakt s preostalim okrivljenicima odnosno necijepljenim osobama koje su bile zainteresirane da im se izda EU digitalna Covid potvrda iako su znale da nemaju pravo dobiti takve potvrde jer nisu cijepljene. S njima su dogovarali da im se u za to predviđeni informacijski sustav za novčanu naknadu od najmanje 100 eura izvrši upis cijepljenja, piše Index.

Potom su od njih pribavljali osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i preuzimali dogovorenu novčanu naknadu za navedeno te su dio naknade zadržali za sebe, a ostatak naknade i podatke su predavali I. okr. koja je zatim u informacijski sustav CEZIH vršila neistinite upise cijepljenja. Jednako tako su u istu svrhu II. do V. okr. te VII. i XI. okr. predali I. okr. svoje osobne podatke kao i novčanu naknadu”, objašnjavaju.

Izdali 232 lažne covid-potvrde

“Na temelju neistinitih upisa su za ukupno 232 osobe neosnovano izdane EU digitalne Covid potvrde čime su I. do XII. okr. pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna koji novac su međusobno podijelili, dok je II. okr. na opisani način sebi pribavio i nepripadnu materijalnu dobit od 4.100 eura i 24.400 kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika”, zaključuje USKOK.

Podijeli ovaj članak