Talas protesta u Srbiji: U subotu građani Beograda šetaju do TV Pink

2 min. čitanja

Blokada međunarodnog autoputa E 75 u kojoj je učestvovalo nekoliko desetaka vozila, kao dio mirnog građanskog protesta “Srbija protiv nasilja”, završena je večeras bez incidenata.

Blokada je zapravo uvod u deveti protest “Srbija protiv nasilja” koji će biti održan u subotu i na kome, kao i na početku serije protesta u maju, nezadovoljni građani traže hitno zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru i institucionalnu odgovornost predstavnika srbijanske vlasti za koje smatraju da su odgovorni za talas nasilja u Srbiji.

Blokadu koja je počela s dvije simultane protestne vožnje građana, od naplatnih rampi na istočnom i zapadnom ulazu u Beograd, predvodili su zastupnici srbijanskih opozicionih proevropskih partija, od kojih je jedan, tokom trajanja blokade, medijima rekao da policija nije dozvolila ljudima da se priključe protestnoj vožnji.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je da je dobio fotografije sa raznih pristupnih tačaka na autoputu na kojima se vidi da je policija u potpunosti spriječila izlazak na autoput i da je onemogućila mnogim ljudima da se priključe blokadi.

Organizatori su naveli da vlast želi da protesti prestanu, a da građani žele da prestane nasilje i ponovili da “ili će u Srbiji stati nasilje, ili će sve stati”.

Istakli su da će biti uvedeni i drugi oblici građanske neposlušnosti i blokada jer žele “da objasne onima koji ne žele da čuju da nešto mora da se promijeni”.

Nezadovoljni građani traže institucionalnu odgovornost za talas nasilja u Srbiji koji je, između ostalog, rezultirao masovnim ubistvima početkom maja u kojima je u samo dva dana ubijeno i smrtno ranjeno 19 ljudi, od čega devet učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Za subotu je najavljen novi protest u Beogradu na kome bi građani trebalo da od Skupštine Srbije prošetaju do privatne prorežimske televizije Pink.

Jedan od zahtjeva protesta je i oduzimanje nacionalne frekvencije toj televiziji zbog emitovanja rijaliti programa koji promoviše govor mržnje i nasilje.

Podijeli ovaj članak