Svjesni postojećih rizika: Vladajuća stranka na Kosovu najavljuje uvođenje obaveznog vojnog roka

1 min. čitanja

Ministarstvo odbrane je već osnovalo radnu skupinu koja se bavi izradom novog prijedloga zakona i posjetili su državu Švicarsku, te traže način suradnje s državom Švicarskom, u smislu provedbe služenje obaveznog vojnog roka na Kosovu, rekla je Mehmeti Selimi

Shqipe Mehmeti Selimi, poslanica vladajuće stranke Vetevendosje na Kosovu, najavila je da će dokument koji predviđa uvođenje obaveznog vojnog roka uskoro biti upućen u proceduru.

Dodala je kako će, po ovom pitanju, Kosovo pokušati uspostaviti saradnju sa Švicarskom, te je kazala da će Ministarstvo odbrane ove zemlje formirati radnu grupu koja će raditi na nacrtu novog zakona.

– Sigurnosna strategija je vrlo jasna i dobro precizira rizike s kojima se Kosovo suočava i kako će njegove institucije morati djelovati. Ministarstvo odbrane je već osnovalo radnu skupinu koja se bavi izradom novog prijedloga zakona i posjetili su državu Švicarsku, te traže način suradnje s državom Švicarskom, u smislu provedbe služenje obaveznog vojnog roka na Kosovu. Na Kosovu se traže bolje mogućnosti, uspostavili smo kontakte ne samo sa Švicarskom nego i s drugim državama, rekla je Mehmeti Selimi.

Prema trenutnim podacima, Kosovo raspolaže sigurnosnim snagama koje broje oko 5.000 aktivnih članova i 3.000 rezervista.

Podijeli ovaj članak