Alma Čehajić-Hadžović za Sport1: Moja želja je da damo svoj maksimum

4 min. čitanja

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine prošle sedmice je za novu selektoricu ženske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine imenovao Almu Čehajić-Hadžović, legendarnu bh. rukometašicu, a sada trenericu RK Hadžići. U razgovoru za Sport1 Čehajić-Hadžović ističe da je za nju velika čast što je dobila ovu priliku. 

– Meni mnogo znači, ali isto tako moram da napomenem da sam ja uvijek bila u bh. rukometu. Od 10-11 godine sam u rukometu, ovo mi je velika čast. Nadam se samo da će svi stati iza mene i da ćemo uspjeti zajedno da napravimo iskorak, kaže u uvodu naša selektorica. 

Ona je danas objavila spisak igračica na koje računa za dvomeč sa Grčkom 3. i 5. novembra. Ističe da su povrede spriječile neke igračice da budu sa ekipom. 

– Što se tiče očekivanja ono je prije svega da sve igračice daju svoj maksmimum, kako bismo ostvarili što bolji rezultat s Grčkom, kako bismo što bolje prezentirali naš ženski rukomet. Izuzmemo li nastup u kvalifikacijama za Euro prošle godine, naša selekcija nije imala kontinuitet, ali uglavnom djevojke su motivisane. S ovim djevojkama, koje igraju u inostranstvu i s kojima sam razgovarala, ali i ove domaće – sve su istog stava – žele da se bore od prve do posljednje minute. Nadam se da će se sve sa ovog spiska odazvati i dati maksimum. Armina Isić, Admira Zvekića i Nikolina Čutura, nažalost neće biti s nama, jer su povrijeđene, što je svakako loša vijest, ali ne smijemo se osvrtati previše, moramo gledati prema naprijed. Stavila sam na spisak nekoliko mlađih igračica, koje su prošle juniorsku selekciju, kako bismo imali taj spoj mladosti i iskustva. Nadam se da upravo uz to iskustvo i mladost možemo učiniti sve što je najbolje za bh. ženski rukomet u ovom momentu. Igramo Cazinu, a to je rukometna sredina, pa se nadam da će i podrška biti dobra, te da ćemo uz tu podršku uspjeti zajedno sa navijačima slaviti pozitivan rezultat, kaže nam bh. selektorica. 

Ono što je problem za naš tim jeste da ima jako malo vremena za pripreme, jer se ekipa okuplja u subotu, a meč je pet dana kasnije. 

– Vremena jeste malo, ali kako je nama, tako je i svima. Nećemo se žaliti, već ćemo dati sve od sebe da se što bolje spremimo. 

Naša selekcija je prošle godine u Halkidi igrala protiv Grčke u kvalifikacijama za Euro, a na kraju su Grkinje bile uspješnije. Ipak, to je bio prvi meč našeg nacionalnog tima, nakon više od 14 godina. 

– Naravno da će mi poslužiti o ta utakmica, ali i susreti Grčke u drugom krugu kvalifikacija za Euro, kada su igrale protiv Nizozemske i Njemačke. Ono što je svakako pitanje, jeste sastav Grčke. Ne znamo u kakvom će sastavu igrati i to je možda mali problem, ali mislim da će sistem igre biti isti kao prije. Još ćemo tražiti informacija, ali želim istaći da ćemo mi najviše gledati sebe, da ćemo se, ponavljam, pokušati spremiti najbolje moguće i nadam se na kraju slaviti, zaključila je Alma Čehajić-Hadžović. 

Podijeli ovaj članak