Švedski aktivisti: Osoba koja spaljuje Kur'an mora biti krivično gonjena

3 min. čitanja

Aktivisti “Civil Rights Defenders” u Švedskoj tražili su da se spaljivanje Kur'ana u toj zemlji podvede pod okvir zločina iz mržnje te da se takvi provokativni činovi spriječe.

Aktivisti Anders L Pettersson i John Stauffer napisali su članak za najveći švedski politički list “Dagens Nyheter” s naslovom “Omogućite zakon o zločinima iz mržnje i zaustavite spaljivanje Kur'ana”.

U članku je zatraženo da se zakon o zločinima iz mržnje u Švedskoj učinkovito koristi u ovim provokacijama.

– U skladu sa snažnom praksom zakona o zločinima iz mržnje u Švedskoj, osoba koja spaljuje Kur'an treba biti krivično gonjena. Međutim, incidenti spaljivanja Kur'ana ne smatraju se huškanjem protiv etničkih grupa na sudovima u Švedskoj. Najčešći protivargument je da je spaljivanje Kur'ana jednostavno sloboda izražavanja. Ali ovom argumentu nedostaje i pravna i povijesna podrška – pišu aktivisti.

Aktivisti su podsjetili da Švedska ima zakonodavstvo o zločinima iz mržnje u skladu s međunarodnim konvencijama kao što su Konvencija Ujedinjenih nacija (UN) o rasnoj diskriminaciji, kao i Konvencija o građanskim i političkim pravima.

– Muslimani su općenito ranjiva manjinska grupa u Švedskoj. Islamofobija danas raste u Švedskoj. I ombudsman za diskriminaciju i Vijeće za prevenciju kriminaliteta upozoravaju da su zločini iz mržnje i islamofobna diskriminacija u porastu. Unatoč tome, tužitelji razmatraju slučajeve spaljivanja Kur'ana unutar uskog okvira, a ne kao zločin iz mržnje – naglašeno je u tekstu.

Danski političar krajnje desnice Rasmus Paludan nastavio je s provokacijama spaljivanja primjeraka Kur'ana u Malmou, Norkopinu, Jonkopingu i glavnom gradu Štokholmu tokom uskršnjih praznika 2022. godine.

Demonstranti koji su tražili da se Paludan zaustavi kamenovali su policiju paleći gume na cestama. U incidentima su povrijeđena 104 policajca i 14 demonstranta, a uništeno je i 20 policijskih vozila.

U glavnom gradu Švedske, Štokholmu, Paludan je 21. januara spalio Kur'an ispred Ambasade Turske u Štokholmu, a sve je izvršeno pod zaštitom policije koji nije dozvoljavala da bilo ko priđe Paludanu.

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred Štokholmske džamije prvog dana Kurban-bajrama, 28. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Iračke ambasade u Štokholmu.

Podijeli ovaj članak