Nakon uprave oglasio se i Sindikat KCUS-a: Vlada KS i Haris Vranić su krivi za sve

3 min. čitanja

Dan nakon što se povodom pritužbi građana zbog onemogućavanja posjeta bolesnicima oglasila uprava KCUS-a , isto je učinio i sindikat ove zdravstvene ustanove. U svom reagovanju iznijeli su iste stavove kao i njihova uprava o tome kako su Vlada KS i ministar zdravstva KS Haris Vranić krivi zato što KCUS nema dovoljno uposlenika.

Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

– Imajući u vidu trenutno stanje u zdravstvu u KS imamo obavezu da ispred najveće zdravstvene ustanove u BiH tražimo odgovore od nadležnih institucija.

Sindikat KCUS Sarajevo izražava veliko nezadovoljstvo zbog neaktivnosti u rješavanju problema zapošljavanja kadra na KCUS Sarajevo, od strane Vlade KS i ministra zdravstva Harisa Vranića i njihovog uvođenja tzv.moratorija koji primjenjuju samo na KCUS.

Ministar zdravstva KS, od početka svog mandata, pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS – u, iako zna koliko i kako se radi u KCUS-u.

Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko medijskim nasrtajima kao KCUS. Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko prijema novog kadra, potpisivanja Kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a.

Poznato mu je da je KCUS ustanova gdje se rješavaju zdravstveni problemi pacijenata sekundarnog B i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite. Isti zna da mali broj uposlenika ne može opsluživati veliki broj pacijenata, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora. Osim što pružamo najbolju zdravstvenu uslugu, ulažemo ogroman napor da nadomjestimo rad uposlenika koji su otišli u penziju, preminuli ili su na bolovanjima.

Diskriminirajući KCUS, Vlada KS i ministar Vranić diskriminiraju i naše bolesnike. Nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, a koji se očigledno odnosi samo na KCUS, onemogućava normalan rad kao i uvođenje posjeta bolesnicima.

Nadležno Ministarstvo kao i sama Vlada KS oglušili su se na zahtjeve KCUS-a da se izvrši upošljavanje novog kadra i samim tim poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Ovi zahtjevi nisu bili neosnovani s obzirom da u ZZO KS postoje finansijska sredstva.

Tražimo da nadležno Ministarstvo zdravstva i Vlada KS hitno omoguće novo zapošljavanje u KCUS-u i tim riješe dugogodišnji problem nedostatka kadra, za koji postoje finansijska sredstva u ZZO KS, stoji u saopćenju sindikata KCUS-a.

Podijeli ovaj članak