Srbijanska premijerka: Ova zima bit će užasno teška. Vidite i ozbiljno raslojavanje unutar EU…

4 min. čitanja

Srbija je spremna za nadolazeću zimu, rezervi plina ima za dva mjeseca čak i u slučaju najgoreg scenarija, a država će se truditi da ne bude restrikcija i da građani imaju normalnu sezonu grijanja, poručili su u srijedu srbijanski državni dužnosnici.

Po njihovim riječima, državni proračun je stabilan, a udio javnog duga u BDP-u 54 posto.

“Ova zima bit će užasno teška. Vidite i ozbiljno raslojavanje unutar Europske unije jer su neke zemlje spremnije od drugih, a neke će morati uvoditi restrikcije”, ocijenila je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, kojoj je povjeren mandat i za sastav buduće vlade, čije formiranje se očekuje do početka studenog.

Ministar financija Siniša Mali rekao je da u ovom trenutku Srbija u Mađarskoj ima uskladišteno 380 milijuna kubnih metara plina te dodatnih 280 milijuna u vlastitom skladištu u Banatskom Dvoru.

“Čak i ako se dogodi najgori scenarij, imat ćemo dovoljno plina za dva mjeseca za građane i gospodarstvo”, ustvrdio je Mali za provladinu TV Prva.

Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istaknula je u srijedu da je za Srbiju povezivanje u energetskom sektoru prioritet.

“Pored aktualnih projekata, poput gradnje plinske interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je prioritet povezivanje u plinskom sektoru, ali ne samo s s Bugarskom, već i s drugim državama, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunjskom. Želimo ubuduće imati različite dobavljače plina jer je to jedini način da budemo sigurni i stabilni”, rekla je Mihajlović na sastanku s šefom odjela Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivelinijem.

Po njenim riječima, država radi sve što može da osigura dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu. Istodobno se radi na tome da se osigura dugoročna energetska stabilnost i sigurnost Srbije i regije, priopćeno je.

U pogledu financijske stabilnosti Srbija, po riječima resornog ministra Siniše Malog, ima u proračunu 270 milijardi dinara, oko 2,29 milijardi eura, a udio javnog duga je u BDP-u 54 posto.

“Sigurno smo stabilniji i sigurniji nego neke druge zemlje i trudimo se da se kriza ne osjeti”, rekao je Mali komentirajući raniju ocjenu srbijanskog predsjednika kako bi se, u daljnjem tijeku globalne energetske krize, moglo dogoditi “da za šest mjeseci bude izgubljeno sve što smo stvorili u proteklih 10 godina”. On je ocijenio da je “najvažnije sidro inflacije devizni tečaj” pa je želja održati ga stabilnim u što dužem razdoblju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju i Europsku središnju banku da učine sve kako bi ojačale europsku valutu, ocijenivši da bi to svima u regiji mogao biti sljedeći ozbiljan problem.

Vučić je poslije trilateralnog sastanka Mađarska-Austrija-Srbija u Budimpešti taj prijedlog stavio u kontekst promjene cijena energenata i tečaja dolar-euro ukazujući na rast cijena nafte s obzirom na jaki dolar.

Nama rastu cijene nafte, jer su u dolarima, pa ovdje rastu i kada padaju cijene sirove nafte na tržištu, upozorio je Vučić.

Podijeli ovaj članak